In een zonnetoren wordt lucht opgewarmd met de hulp van de zon. Het gebeurt onderin de toren in een cirkelvormige doorschijnende collector welke aan de rand open is. Het vormt een doorschijnend dak samen met de grond een opslagruimte welk door zon opgewarmde lucht bevat. In het midden staat er een verticale toren die onderaan een grote doorsnede heeft. Het lucht is lichter dan koude lucht en stijgt daarom omhoog. Er ontstaat een schoorsteen effect. De toren zuigt meer lucht aan en wordt ook koude lucht aangevoerd vanaf de rand van de opslagruimte. Er hangen zaken met water onder de stroom van warme lucht. Gedurende de dag warmen ze op en in de nacht koelen ze weer af en geven ze hun warmte af. Ook wordt er gebruik gemaakt van windturbines welke draaien op de circulatie van warme lucht. Het is een mooie manier van energie opwekken met de hulp van de zon.

Een constante hoeveelheid energie

Om ervoor te zorgen dat een zonnetoren continu eenzelfde hoeveelheid energie aan het afgeven is liggen er ook zwarte zakken met water op de grond. Het volume is gelijk is gelijk aan de hele opslagruimte van 5 tot 10 centimeter. Het is afhankelijk van het vermogen wat de toren moet opleveren.

Hoe efficiënt is de zonnetoren?

Een aantal parameters bepalen hoe efficiënt een zonnetoren kan zijn. Het materiaal waar de collector van gemaakt is moet goede warmte isolerende eigenschappen hebben om de convectiewarmte niet weg te laten gaan. Ook moet de collector vrij zijn van obstakels eromheen om de luchtstroom te waarborgen. Daarnaast moet de toren een grote diameter hebben en een gladde wand en oppervlakte om zo de lucht optimaal te laten verplaatsen. Er moet zo min mogelijk turbulentie ontstaan. Ook is het belangrijk dat de toren zeer hoog is om zo het temperatuurverschil van de inlaattemperatuur en de uitlaattemperatuur te realiseren.