Een zonnepanelen systeem is voor veel mensen interessant en biedt voordelen. Met zonnepanelen kun je namelijk geld besparen door je energienota te verlagen. De luchtkwaliteit kan in Nederland verbeter worden doordat tijdens de productie van stroom geen CO2 wordt uitgestoten. Bovendien kun je een systeem zeer snel terugverdienen, in sommige gevallen al in 8 jaar. Daarna levert het systeem geld op voor zo een 12 tot 17 jaar. In die tijd kun je dus zonder te betalen gebruik maken van elektriciteit; opgewekt door het omzetten van zonlicht.

Door zelf zonnestroom op te wekken kun je minder afhankelijk van eventuele prijsstijgingen worden. De afgelopen jaren hebben energieleveranciers de prijzen flink verhoogd en betaal je nu zo een 22 cent per kWh. Door zelf in je energiebehoefte te voorzien hoef je geen stroom meer af te nemen en kun je gebruik maken van de kracht van de zon. Bovendien blijkt dat mensen die zonnepanelen hebben aangeschaft ook milieubewuster omgaan met andere zaken. Zo blijkt dat ze bewuster omgaan met hun watergebruik en afvalproductie. Zo een systeem kan dus een eerste stap zijn richting een bewuster levenswijze.

Doordat zonnepanelen fabrikanten in een zware concurrentieslag zijn verwikkeld is de afgelopen jaren de prijs van een zonnecel flink gedaald. Vergeleken met 10 jaar geleden zijn de prijzen meer dan gehalveerd. Hierdoor zijn de systemen voor nog meer mensen betaalbaar geworden. Bovendien is het terugleveren van stroom interessanter geworden omdat je bij sommige energiemaatschappijen onbeperkt kunt salderen. Je krijgt dus een vergoeding voor het opwekken van te veel geproduceerde kWh’s.