Er zijn verschillende soorten zonnepanelen die zonlicht kunnen omzetten in stroom. De techniek verschilt en heeft dit te maken met de kristallen die in de panelen verwerkt zijn. Of helemaal niet verwerkt zijn.

Monokristallijn en polykristallijn zonnepanelen maken gebruik van bepaalde soorten kristallen die in de zonnecellen verwerkt zijn. Monokristallijne panelen hebben een duidelijke ordening van de kristallen en heeft een egale kleur. Het biedt het meeste rendement per m2 en is gelijk ook het duurste soort zonnepaneel. Polykrisallijne panelen bevatten ruwe kristallen waardoor het een schervenpatroon krijgt en lijkt het of de kristallen in de panelen gebroken zijn. Het rendement ligt lager maar zijn ze goedkoper dan monokristallijne panelen.

Daarnaast zijn er de zogenoemde amorfe zonnepanelen die erg buigzaam zijn en een lager rendement hebben. Hierdoor is het mogelijk om deze dunne film zonnepaneel om een bepaald object heen te plaatsen, zoals het dak van een bus of auto. Of kan de film in het dak van een voertuig of boot verwerkt worden. Deze soort zonnepaneel wordt eigenlijk nooit gekocht door de gewone Nederlandse huishoudens. Die schaffen vaak de eerder genoemde soorten aan. De amorf wordt vaak in gadgets en andere apparaten of voertuigen verwerkt.