Met een goede isolatie van je huis krijg je meer woongenot en ook nog eens een lagere rekening voor de stookkosten. Naast een goede isolatie is een goede ventilatie echter ook belangrijk. Vochtige lucht moet uit de woning worden afgevoerd. In het verleden gebeurde dit vanzelf door de slechte isolatie van de woningen. In nieuwbouw woningen wordt hier wel rekening mee gehouden, maar als je huis voor 2005 gebouwd is is het wel verstandig om te kijken naar je mogelijkheden. Tegenwoordig is een goede ventilatie nog steeds van belang voor een gezond leefklimaat om zo gezondheidsklachten te voorkomen.

Wat is ventileren?

Ventileren is niet het openen van een raam voor een tijdje. Ventileren is een constante doorstroming van verse lucht door je huis.

Waarom is ventileren belangrijk?

Iedere dag als je in huis bent produceer je samen met je huisdieren, planten en huisgenoten veel vocht. Ook het douchen en afwassen zorgt voor vocht in je huis. Dit vocht slaat vervolgens neer op koude vlakken en zal op den duur de balken en materialen gaan aantasten door te gaan roesten en te gaan rotten. Ook is het een klimaat wat gunstig is voor mijten en schimmels. Eigenlijk zorgt een vochtige woning voor een minder gezond en prettige leefomgeving. Het is dus noodzakelijk om continu te ventileren in je woning.

Hoe zorg je voor een goede ventilatie in je huis?

De beste manier om je huis te ventileren is door luchtroosters aan te brengen in je ramen en deuren. Zorg ook voor een goede afzuiging in de keuken en in de badkamer om de vochtige lucht snel af te voeren. In de keuken kan dit de bekende afzuigkap zijn als je aan het koken bent en in de douche kun je een mechanische afzuiging aanbrengen. Op die manier houdt je het mooi droog in huis!

Bekijk ook eens de volgende pagina’s over isolatie:

Isolatie algemene informatie
Collectief isoleren
Duurzame isolatie materialen
Tips
Gezondheid en isolatie
Wat is PUR-schuim?
Schimmelvorming
NEN-normen

Wat kost isolatie?

Isolatie offerte