Een spouwmuur is bedoelt om vocht tegen te houden zodat het een woning via de muren niet kan binnendringen. Zonder isolatie heeft de spouwmuur echter geen isolerende werking en gaat er veel warmte verloren. Een spouwmuur dat enkele centimeters dik is, is geschikt voor spouwmuurisolatie. Op deze manier is het namelijk mogelijk om zowel vocht tegen te houden en het warmteverlies drastisch te verminderen.

Als je woning voor 1985 gebouwd is kun je nadenken over deze vorm van isolatie. Het gaat voornamelijk om oude woningen die wel een spouwmuur hebben maar waar geen isolatiemateriaal aangebracht is. Nieuwe woningen hebben deze isolatie type wel omdat het verplicht is vanuit de overheid. Bij deze isolatie soort moet je denken aan isolatiemateriaal dat vochtwerend en isolerend moet zijn. Het materiaal wordt aangebracht via een paar gaatjes die in de buitenmuren gemaakt zijn. Via deze gaatjes wordt er bijvoorbeeld parels of chips de spouwmuur in geblazen of gespoten. Kijk op pagina isolatiekorrels en steenwol voor meer informatie.

Spouwmuurisolatie algemeen

Vroeger werd er alleen gebouwd met enkel stenen en geen ander materiaal. De steen was de afscheiding van de koude buitenwereld en de warme kamer. Later werd de holle spouw geïntroduceerd. Door de lucht tussen twee muren ontstond een soort van ‘isolerende’ werking om het binnen wat warmer te houden. Het resultaat was eigenlijk dat de woning minder vochtig werd. Dat was in die tijd een groot voordeel. De isolerende werking was nog niet helemaal optimaal. Later was het mogelijk om met spouwmuurisolatie de warmte veel beter in het huis vast te houden. De hogere energiekosten van tegenwoordig hebben een handje geholpen om de innovatie te versnellen. Op pagina aandachtspunten en tips kun je verder lezen over waar je bij spouwmuurisolatie rekening mee moet houden. Ook dien je de garantieregeling in de gaten te houden.

Spouwmuurisolatie als er gebouwd gaat worden

Bij nieuwbouw en bij verbouwingen bouwt men vaak een buitenmuur, dan de spouw en dan de binnenmuur. De binnenmuur is de kant waar de spouwmuurisolatie aan wordt gebracht. Speciale haken zorgen ervoor dat de spouwmuurisolatie goed vast komt te zitten aan de binnenmuur. Dampdichte folie zorgt ervoor dat er geen vocht via de binnenmuur in de woning kan komen. Vaak is er in de spouw nog een deel lucht. Het is echter ook mogelijk dat de hele spouw wordt opgevuld met spouwmuurisolatie. Het is dan belangrijk dat de buitenmuur kan ademen en het vocht wel naar buiten kan, maar niet naar binnen. Ook moet je letten op spouwmuurvervuiling.

Bij een bestaande bouw gebruik maken van spouwmuurisolatie

Het is ook mogelijk om een bestaande muur te voorzien van spouwmuurisolatie. Het grote voordeel is dat de isolatie zorgt voor minder warmte- en energieverlies. Het rendement en terugverdientijd verschilt per woning. Belangrijk is dat de muur wel kan ademen, aangezien anders de isolatie en de muren te vochtig kunnen worden.

In de muren worden gaten geboord waardoorheen een specialist spouwmuurisolatie zal spuiten. De hele spouwmuur zal zo mooi en goed opgevuld worden. Als dit is gebeurt dan worden de gaten weer netjes dichtgemaakt. En is er van de gaten niets meer te zien.

Spouwmuurisolatie video

Spouwmuurisolatie laten plaatsen? Wat kost het?

Als je wilt weten wat je mogelijkheden zijn en hoeveel het gaat kosten om deze isolatie soort tussen je muren aan te brengen, is het mogelijk om via onze offerte service in contact te komen met isolatie bedrijven. Zij zullen je gratis en vrijblijvend adviseren en je een prijsoverzicht toesturen. Zo zie je wat de prijzen zijn bij verschillende bedrijven en is het mogelijk om het aanbod te vergelijken. Hierdoor kun je besparen op de kosten en kun je je investering nog iets sneller terugverdienen. Ga naar pagina spouwmuurisolatie offertes voor meer informatie.

Lees ook verder op de volgende pagina’s:

Spouwmuurisolatie voordelen
Spouwmuurisolatie nadelen
Spouwmuurisolatie rendement
Muren impregneren
Aandachtspunten
Isolatiekorrels
Spouwmuurisolatie kosten
Gratis offertes aanvragen

Of raadpleeg de volgende websites voor achtergrond informatie:

BouwGarant; keurmerk voor bouwbedrijven