NEN zorgt voor de ondersteuning van het normalisatieproces in Nederland. Als het mogelijk is om iets te normaliseren zal NEN dat onderzoeken. Met alle belanghebbenden worden normen vastgesteld en ook vastgelegd. NEN normen mogen niet met elkaar conflicteren. Naast het ontwikkelen van normen in Nederland is het ook een toegang tot andere normen in de wereld. Ook voor het isoleren van huizen zijn er NEN normen waardoor men isolatiematerialen met elkaar kan vergelijken.

Als voorbeeld bespreken we graag de NEN 1068 norm. De NEN 1068 norm geeft de rekenmethodes weer om te bepalen wat de warmteverliescoëfficiënt door transmissie van gebouwen (of gedeeltes van een gebouw) is. Ook worden de rekenmethoden voor de bepaling van de warmteweerstand en thermische isolatie weergegeven. De uitgangspunten worden ook in de NEN norm vastgelegd. In dit geval zijn dat de temperatuur, warmteverlies door ventilatie en andere waarden bij ventilatieverliezen.

De voordelen van NEN normen

Door gezamenlijk afspraken te maken over hoe specifieke zaken als de isolerende werking van materialen worden berekend ontstaat er een maatstaf. Met deze maatstaf is het mogelijk om verschillende isolatie materialen van verschillende aanbieders en fabrikanten met elkaar te vergelijken. Op basis van deze genormeerde waarden kun je het juiste isolatiemateriaal van de beste fabrikant kiezen. En zo krijg je dan een lekkere warme woning met een aangenaam leefklimaat en een lagere energierekening.

Bekijk ook eens de volgende pagina’s over isolatie:

Isolatie algemene informatie
Tips
Ventilatie
Gezondheid en isolatie
Wat is PUR-schuim?
Collectief isoleren
Duurzame isolatie materialen
Schimmelvorming

Wat kost isolatie?

Isolatie offerte