Er zijn veel verschillende manieren om je huis te isoleren. Je kunt het dak isoleren, de muren, de ramen of de vloer en kruipruimte. Uitstekende manieren om geld te gaan besparen en een beter woonklimaat te realiseren. Voor iedere vorm van isoleren kun je kiezen voor kunstmatige isolatie materialen, maar ook voor natuurlijke isolatie materialen. Een aantal natuurlijke isolatie materialen zijn schelpen, schapenwol en cellulose (dit zijn papier vlokken). Het zijn puur natuur isolatie materialen welke of gerecycled zijn of rechtstreeks uit de natuur komen. Het grote voordeel van natuurlijke isolatie materialen is dat ze ademen.

Een natuurlijk isolatie materiaal: schelpen
Schelpen zijn een natuurlijke vorm van isolatie materiaal. Continu komen er nieuwe schelpen bij. Vooral in kruipruimtes wordt er voor schelpen gekozen. Dit komt door hun goede vochtregulerende werking. Het enige minder natuurlijke aan schelpen als isolatie materiaal is het transport.

Schapenwol als isolatie materiaal
Schapenwol is een uitstekend isolatiemateriaal. Het is allemaal puur natuur en zorgt voor een goede vochtregulatie. Doordat het wol ook vochtig nog uitstekend isoleert is het niet nodig om extra dampfolie te gebruiken. Uiteindelijk is het schapenwol ook weer te recyclen aangezien het tot 100 jaar kan meegaan.

Natuurlijk isoleren met cellulose
Oud papier wat geschikt is om te recyclen kun je gebruiken om tot vlokken te vermalen (cellulose). Vooral kranten worden hier veelal voor gebruikt. De vlokken worden iets nat gemaakt om beter te plakken en dan in de lege ruimtes gespoten voor een goede isolerende werking. Met speciale boorzouten wordt er gezorgd voor meer veiligheid tegen brand, schimmels en ook tegen ongedierte.