Eigenlijk de meeste huizen in Nederland kennen wel glasisolatie. En dat is natuurlijk goed nieuws aangezien veel van de energie door de ramen naar buiten verdwijnt. Ook het wooncomfort zal meteen goede glasisolatie veel hoger zijn.

Wel of niet naar buiten kijken?

Een buitenmuur of een dak met goede isolatie zal altijd een betere isolerende werking hebben dan glasisolatie. Het punt is echter dat we van veel licht in huis houden en graag naar buiten kijken. Als je ramen in huis hebt dan is het verstandig om te kiezen voor dubbel (of tegenwoordig zelfs driedubbel) glas te kiezen. Kies voor HR++ glas voor een maximale besparing.

De aanschafprijs is in verhouding met dubbel glas wat hoger, maar je verdient het ook sneller terug. Op de lange termijn zal je volop vruchten plukken van de glasisolatie op het hoogste niveau. In de regel verdien je de glasisolatie in 10 tot 20 jaar terug. Met een garantietermijn van 10 jaar zit je dus helemaal goed met isolatieglas. In de tussentijd zal je geen koude toch meer hebben in huis en veel meer van je woning genieten.

Enkele voordelen van isolatieglas

De grootste voordelen van glasisolatie zijn het verminderen van warmteverlies, het verlagen van de stookkosten en het verhogen van het wooncomfort. Ook zal de woning in de zomer koeler blijven, maak je het inbrekers een stuk moeilijker maken en werkt het isolatieglas geluidswerend.

De verschillende soorten glasisolatie

De meest eenvoudige vorm van glasisolatie is normaal dubbel glas. Dit zijn twee glasplaten met daartussen een vulling van droge lucht. Daarnaast is er ook HR glas. Dit is dubbel glas met een extra coating welke de warmte reflecteert. Hierdoor heb je een betere isolatie dan bij dubbel glas alleen.

Van de HR zijn er verschillende opvolgers welke met een plus teken worden gemarkeerd. Zo is er HR+ tot HR+++ glas. Hoe meer plussen, hoe beter de isolerende werking van het glas is.

Daarnaast is er nog ZHR++ glas welke een zonwerende coating heeft en in de zomer de warmte beter buiten het huis houdt.

Zie ook:
Isolatieglas
Subsidie dubbelglas