Er zijn verschillende onderzoeken geweest naar de gezondheidsklachten rondom PUR welke vaak in de vloeren gespoten wordt. Er zijn proefwoningen gebruikt om de concentraties van de gassen na het ‘purren’ te meten. De conclusie is geweest dat de concentraties net na het aanbrengen wat hoger waren. Echter de concentraties waren niet zo hoog dat deze de gezondheid op een slechte manier beïnvloeden. Tenminste bij mensen die niet overgevoelig hiervoor zijn. Menen met astma kunnen wel meer last hebben van de gassen. De conclusie van TNO was echter dat de invloed op de gezondheid zeer klein is.

Waarom het onderzoek naar de gezondheidsklachten PUR?
PUR geeft gassen vrij bij het verhitten. Deze gassen en stoffen hebben een irriterende werking op de keel, de luchtwegen en ook op de ogen. Ook zonder verhitting komen deze gassen vrij in een kleine hoeveelheid. Eigenlijk zijn de gassen altijd wel aanwezig in een huis. Je kunt de stoffen vergelijken met de stoffen die vrij komen bij de verbranding van tabak en hout.
Als je PUR aanbrengt bij de isolatie in kieren en gaten dan komen er gassen vrij welke je neus, keel en ogen irriteren zullen. Als het schuim echter hard is dan zal deze geur verdwijnen.

Is PUR slecht voor de gezondheid?
In Nederland zijn er vele huishoudens die aangeven dat ze gezondheidsproblemen hebben door de PUR isolatie. Irriterende oren, hoofdpijn, irritatie van de huid en andere klachten worden dan genoemd. Helaas is er tot nu te weinig medisch onderzoek gedaan om een verband tussen de klachten en de PUR isolatie te bewijzen. Het is echter wel mogelijk. De GGD’s in Nederland zijn daarom een onderzoek gestart.

Ga terug naar de volgende pagina’s:
Spouwmuurisolatie algemeen
Tips spouwmuurisolatie
Isolatiekorrels
Steenwol en glaswol
Spouwmuurisolatie prijzen
Spouwmuurisolatie kosten
Spouwmuurisolatie offertes

Zie ook deze externe websites over gaande onderzoeken:
TNO onderzoek naar PUR isolatie
GGD Groningen over PUR isolatie