Het isoleren van je huis doe je natuurlijk om minder stookkosten te hebben en ook om een steentje bij te dragen aan een betere wereld. Misschien is dit laatste wel belangrijker voor jou om voor isolatie in je huis te kiezen. Het is dan goed om te weten dat er ook duurzame isolatie materialen zijn. In Nederland hebben we nog niet zoveel gehoord over de succesverhalen van isolatie met duurzame materialen als hennep en wol van schapen. Veel mensen nemen aan dat duurzaam altijd veel duurder is. Het klopt dat duurzame isolatie materialen niet goedkoper zijn. Ze bieden echter veel meer voordelen dan bij ons bekend is. Je kunt met duurzame isolatie materialen veel beter en ook veel gezonder isoleren.

Een vergelijking van schapenwol en glaswol/steenwol

Glaswol en steenwol worden volop gebruikt als isolatiemateriaal in Nederland. Het zorgt voor een betaalbare isolatie in je huis. Het nadeel is dat het steenwol van vulkanisch materiaal wordt gemaakt. Deze grondstoffen zullen er niet altijd zijn. Daarnaast krijg je bij het werken met glaswol jeukende handen en ogen. Ook is er een proces nodig om de steenwol en glaswol te fabriceren wat de nodige energie kost. Het grootste nadeel van glaswol en steenwol is echter, dat je het niet kunt recyclen.

Als alternatief kun je kiezen voor schapenwol. De productie van schapenwol gebeurt natuurlijk en kent weinig vervuilingen voor het milieu. Het is immers een compleet natuurlijk proces. Schapenwol is tevens een herwinbare grondstof. Andere isolatiematerialen als glaswol en steenwol zijn dit niet. Door de goede resistentie tegen schimmels en water. Daarnaast kent het ook een brandwerende functie. Het enige nadeel is dat schapenwol drie keer duurder is dan glaswol of steenwol.

Bekijk ook eens de volgende pagina’s over isolatie:

Isolatie algemene informatie
Collectief isoleren
Tips
Ventilatie
Gezondheid en isolatie
Wat is PUR-schuim?
Schimmelvorming
NEN-normen

Wat kost isolatie?

Isolatie offerte