Een dak dat niet geïsoleerd is verliest veel warmte. Dit is onnodig en zorgt voor veel verspilling. Door het plaatsen van dakisolatie kun je er voor zorgen dat je op je energienota kunt besparen omdat warmte in het huis veel beter vastgehouden wordt. De besparing en het rendement liggen hoog. Zowel een plat dak als een schuin dak kan voorzien worden van isolatie. Zie ook daktypes dakisolatie. Het hangt echter af van de constructie hoe de isolatie in het dak verwerkt gaat worden. Dakisolatie is vaak een ingrijpende klus in vergelijking met bijvoorbeeld kruipruimte isolatie omdat de bestaande afwerking niet geschikt is voor isolatie. Daarom moet dit opnieuw aangelegd worden.

Warmte stijgt omhoog. Het stijgt omhoog naar de daken van huizen. Als deze geen goede isolatie hebben dan zal een groot deel van al deze warmte verdwijnen. Door de hoge energiekosten loont het zich om het dak goed te isoleren om geld te besparen. Als er minder energie verdwijnt door het dak zal er meer geld in je portemonnee blijven. Daarom biedt deze vorm van isolatie veel mogelijkheden en voordelen.

Welke soorten dakisolatie zijn er?

Je kunt kiezen uit verschillende dakisolatie materialen. Ze hebben allemaal hun eigen voordelen en nadelen. Het belangrijkste is om naar de isolatiewaarde te kijken. Hoe hoger de isolatiewaarde, hoe hoger de isolerende werking. Ook het soort dak is van belang welke soort dakisolatie je kiest. De isolatie voor een plat dak is anders dan wanneer het een hellend dak is. Er zijn een viertal dakisolatie mogelijkheden. Er zijn hardschuimplaten, glaswol, steenwol en aluminium noppenfolie. Kijk ook eens op pagina materialen.

Hardschuimplaten als dakisolatie

De hardschuimplaten hebben een brandvertragende werking en nemen geen vocht op. Daarnaast zijn ze vriendelijk voor het milieu en kun je ze op een hellend en plat dak gebruiken. Ze zijn gemakkelijk op maat te snijden en daardoor eenvoudig te plaatsen. Bekijk hier hoe de montage van dakisolatie gaat.

Dakisolatie en glaswol

Naast de isolerende werking helpt glaswol ook als geluidsisolatie. Het is te verkrijgen in platen en in dekens. De isolerende werking van glaswol is zeer goed te noemen. Bij het plaatsen moet je helaas rekenen op lichte irritatie. Draad daarom een stofkapje en beschermende kleding (handschoenen).

Steenwol onder je dak

Steenwol en glaswol zijn goed met elkaar te vergelijken. Alleen wordt steenwol gemaakt van vulkanisch gesteente welke op hoge temperaturen wordt omgesmolten tot de steenwol matten. Steenwol zorgt voor minder irritatie tijdens het plaatsen. Zie ook pagina RC waardes en de garantieregeling.

Dakisolatie en aluminium noppenfolie

Noppenfolie is zeer gemakkelijk te verwerken. Als je kiest om zelf het isolatiemateriaal aan te brengen dan kun je het beste kiezen voor het aluminium noppenfolie. Het heeft een dampdichte folie en zorgt dat de warmte de woning niet uitgaat.

Binnenzijde van een schuin dak isoleren

1. Uiteraard dient u eerst het isolatiemateriaal te hebben gekozen. Glas- of steenwol leent zich uitstekend voor het isoleren van een schuin dak, maar ook kant en klare isolatieplaten kunnen worden gebruikt. In geval van glas- of steenwol kunt u spijkerflensdekens gebruiken, waarbij u de papieren uiteinden kunt vastnieten aan het aangrenzende hout.
2. Controle van de dakplaten aan de buitenkant. Het is belangrijk erop te letten dat er aan de buitenkant van de dakplaten geen isolatiemateriaal aanwezig is. Hierdoor voorkomt u vochtproblemen in uw dak.
3. Houd er rekening mee dat u het isolatiemateriaal extra ruim afsnijdt, zodat u het tussen eventuele horizontale of verticale blaken in u dank kunt vastmaken.
4. Als uw isolatiemateriaal nog geen dampremmende laag heeft, brengt u deze zelf aan.
5. U kunt het isolatiemateriaal afwerken met gipsplaten of zogenaamde schroten.

Dakisolatie video

In deze video is te zien hoe je dakisolatie zelf kunt plaatsen. Het is natuurlijk ook mogelijk om een expert in te schakelen.

Dakisolatie offertes

Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan om in contact te komen met erkende isolatiebedrijven die je graag verder helpen. Ga naar pagina dakisolatie offertes.

Bekijk ook eens de volgende dakisolatie pagina’s:

Materialen
Mogelijkheden
Montage
RC waarden
Dakisolatie prijzen
Dakisolatie offertes