In Nederland zijn er veel energiemaatschappijen die energie aan huishoudens leveren. Daarom kan de consument de producten vergelijken en heeft hij of zij veel keuze. Echter maken deze bedrijven de producten onduidelijk of veranderen zij de meeteenheden om verwarring bij de consument te creëren zodat deze geen echte vergelijking kan maken. Nederland loopt achter op andere Europese landen op het gebied van duurzame energie. Daarom is het een hart onder de riem als er gekozen zou worden voor een energiemaatschappij dat 100% groene stroom levert. Deze kan enkele tientjes per jaar duurder zijn, echter is het effect op het huishoudpotje te verwaarlozen.

Zelf energie opwekken

Verder heeft elk huishouden de mogelijkheid om zelf energie op te wekken. Ook in de Nederlandse wet is het goed geregeld en maakt het mogelijk dat de consument bijvoorbeeld elektriciteit terug kan verkopen aan de energie maatschappij. Dit kan altijd tegen de verkoopprijs van een kWh. Ook hier is Vandebron een betrouwbare partner en tevens de grootste inkoper van zonne-energie in Nederland. Windunie is daarnaast ook een betrouwbare leverancier van groene (wind) energie.

Zonne-energie geeft voldoende potentie om zelfvoorzienend te leven als het gaat om de energiebehoefte van een gemiddelde huishouden. Zo kun je met meerdere zonnepanelen in je eigen energiebehoefte voldoen. Te veel geproduceerde stroom kan dan teruggeleverd worden aan de energiemaatschappij. Over het algemeen is dit in de zomer het geval.

Zonnepanelen

Veel meer mensen in Nederland denken aan het plaatsen van een zonnepanelen systeem op hun dak dan enkele jaren geleden. Dat gebeurt niet zomaar en zijn er meerdere redenen. De zonnepanelen branche maakt een explosieve groei mee en kiezen steeds meer mensen voor zonnepanelen.  Lees verder op pagina zonnepanelen.

Vloerverwarming

Slim omgaan met energie kun je doen door je vloer te verwarmen. Er wordt dan vloerverwarming aangelegd onder je vloer en zal dit zorgen voor een gelijkmatige opwarming van het huis. Een vloerverwarming is namelijk een zeer efficiënte manier van het verwarmen van een huis. In tegenstelling tot radiatoren stijgt het warmte vanaf de grond en wordt een complete ruimte verwarmt. Zoals ook beschreven staat op pagina vloerverwarming.

Isolatie

Er zijn verschillende soorten isolatie waarmee je energie kunt besparen en je stookkosten dus drastisch kunt verlagen. Zo bestaat er vloerisolatie, dakisolatie, bodemisolatie, spouwmuurisolatie, glasisolatie, gevel isolatie en andere vormen van isolatie. Al deze technieken zijn zeer specifieke manieren om een bepaald deel van een woning of een pand tegen kou of vocht te beschermen. Je hebt dus meerdere opties als het aan komt op isolatie. Bekijk het volledige bericht op pagina isolatie.

Instanties, organisaties, beurzen en de overheid

In Nederland zijn er op het gebied van onderzoek naar energie verschillende instanties actief. Zoals bijvoorbeeld de ECN. Verder staat Energie Nederland voor een duurzame energie transitie en omschrijf haar taken als: de belangrijke opgave om, namens de energiebranche, bij te dragen aan een toekomstgericht energiebeleid. Energie-Nederland werkt aan een (internationaal) energiebeleid dat tegemoet komt aan de prioriteiten en verwachtingen ten aanzien van de zekerheid, betaalbaarheid en verduurzaming van onze energievoorziening.

Verder zijn er verschillende beurzen specifiek gericht op energie. Het grootste energieplatform van Nederland, Energie, wordt jaarlijks gehouden en brengt iedereen op het gebied van energiebesparing en duurzame energieopwekking samen. Kijk eens op website Energievakbeurs.nl.