In heel Nederland worden er dagelijks wel tientallen dakkapellen geplaatst. De populariteit van het plaatsen van een dakkapel heeft een reden. Je huis zal namelijk aanzienlijk in de waarde stijgen en tegelijkertijd kost een dakkapel je niet zo veel.

Waarom een dakkapel?

De belangrijkste reden waarom mensen voor een dakkapel kiezen is het extra licht en de extra ruimte die in je huis wordt gecreëerd . Hierdoor lijkt het alsof de kamer groter is geworden en frisser. Je creëert een nieuwe kamer erbij die eerst niet werd gebruikt zoals je het nu wel kan gebruiken. Je kunt bijvoorbeeld van deze nieuwe ruimte een slaapkamer maken. Nu is het mogelijk om rechtop te kunnen staan waar je eerst niet eens gebukt kon staan.

De plaatsing van een dakkapel

Binnen een dag kan een dakkapel al geplaatst worden. De prefab dakkapellen worden van te voren in de fabriek gefabriceerd met jouw eigen voorkeuren. De specialist zal in een dag alle handelingen aan je dak verrichten om de dakkapel dezelfde dag nog te kunnen plaatsen. Je hoeft dus niet bang te zijn om weken onder het stof te zitten. Hoewel de prefab modellen het snelst geplaatst zijn, worden andere modellen zoals een houten dakkapel ook binnen korte tijd geplaatst (binnen enkele dagen).

Vergunning nodig?

Indien je besloten hebt om een dakkapel te laten plaatsen is het van belang of je wel of niet een vergunning nodig hebt. In oktober 2010 zijn er een aantal criteria gevormd. De vergunning is de zogeheten omgevingsvergunning. Een belangrijke criteria is of de dakkapel op de voor of achtergevel geplaatst moet worden. Een dakkapel die op de voorgevel geplaatst wordt is er altijd een vergunning voor nodig. Dit in tegenstelling tot een dakkapel op de achtergevel, in de meeste gevallen is hier namelijk geen vergunning voor nodig.

De criteria waaraan de dakkapel dan aan moet voldoen is dat de dakkapel niet binnen een halve meter van de erfgrens mag komen, niet hoger dan 1.75 meter mag zijn, minimaal een halve meter onder de daknok moet zitten, moet zij tussen 0.5 en 1.0 meter boven de dakvoet beginnen, moet het dak plat zijn en de zijwanden ondoorzichtig. Dit klinkt als een grote lijst met eisen maar de gemiddelde dakkapel voldoet aan deze eisen. Het is altijd verstandig om eerst informatie bij je eigen gemeente aan te vragen over de vergunning van een dakkapel. Er zijn ook enkele dakkapelbedrijven die de gehele vergunning verzorgen tegen een meerprijs.