Wat zijn de kenmerken van een rieten dak? Eigenlijk kun je dit het beste uitleggen door de voor- en nadelen van een rieten dak te benoemen. Hierdoor krijg je een klare kijk op wat een rieten dak eventueel voor jou kan betekenen.

De voordelen van een rieten dak

Welke voordelen heeft het om jouw dak van een rieten dak te voorzien? Een erg groot voordeel van een rieten dak is dat je jouw woning meer in harmonie kunt brengen met de landelijke omgeving.

Verder is er ook een zeer sterk ecologisch voordeel aan het gebruik riet bij het bouwen van je dak. Een natuurlijk product met natuurlijke eigenschappen.

Op economisch vlak is het een erg mooi gebaar. Een rieten dak laten bouwen is namelijk een erg een arbeidsintensieve activiteit en biedt werkgelegenheid en economische waarde voor mensen met een minder hoge opleiding.

De nadelen van een rieten dak

Kleven er ook nadelen aan het gebruik van een rieten dak? Nou en of! Het is algemeen bekend dat een rieten dak zeer ontvlambaar is. Ook al kan dit worden geminimaliseerd met de juiste voorzorgsmaatregelen. Het is toch een nadeel wat vooral ook in het onderbewustzijn van de bewoners leeft.

Drie maatregelen om een rieten dak minder ontvlambaar te maken:

 • Kies alleen volgroeid riet
 • Zorg ervoor dat er geen andere natuurlijke brandbare delen tussen het riet zitten
 • Een rieten dak altijd in een hoek van 45 graden bouwen tegen vochtophoping

Het voordeel van een rieten dak, namelijk dat het natuurlijk is, is meteen ook het nadeel.

Dak problemen

Wonen onder een rieten dak tegel betekent niet dat je niet kunt genieten van het plezier en de warmte van een open haard, barbecue of houtkachel. Dit komt omdat wanneer je een aantal gemeenschappelijke richtlijnen volgt en daar verstandig mee omgaat ook jij onder je rieten dak verzekerd ben van een brandveilig gebouw.

Meer kans op brand

Branden rieten daken meer dan andere daken? Woningen met rieten dakbedekking hebben statistisch niet meer kans dat ze vuur vatten dan huizen met meer conventionele daken.

Maar als een rieten dak vuur vat dan is het resultaat wel meestal een snelle en spectaculaire brand die alles vernietigt.

Problemen met een rieten dak

Welke problemen geeft een rieten dak? Er zijn best wel een aantal significante problemen die kunnen ontstaan wanneer je een rieten dak constructie hebt.

 • Roet. Meer dan 90% van rieten dak branden worden veroorzaakt door schoorsteen vonken. Om dit te voorkomen moet je ervoor zorgen dat de schoorsteen regelmatig wordt gereinigd om roet te voorkomen.
 • Extra hoge dakconstructie. Je moet altijd zorgen dat de top van een schoorsteen meer dan vijf meter boven de dakconstructie uitsteekt. Dit laat toe vonken te ontsnappen voordat ze zich vestigen op een deel van de rieten dakbedekking.
 • Constructie schoorsteen. Zorg ervoor dat je schoorsteen regelmatig wordt gecontroleerd om ervoor te zorgen dat de bakstenen en mortel nog in een goede staat zijn. Speciale aandacht moet worden besteed aan het metselwerk dat door het riet passeert.
 • Dakconstructie. Laat heel regelmatig de dakconstructie controleren waar de schoorsteen door het dak gaat.
 • Professional. Huizen met rieten daken kunnen alleen van een houtkachel worden voorzien wanneer een professional deze installeert en regelmatig onderhoud.

Soorten

Is wonen onder een rieten dak bijzonder? Wonen in een huis met een rieten dak geeft een erg landelijke uitstraling aan een woning. Je kan ook stellen dat een rieten dak je huis meer status geeft. Ga je een huis met een rieten dak kopen? Of ben je van plan je klassieke dakconstructie door een rieten dak te vervangen? Zorg er dan voor dat je goed ingelicht bent over de verschillende soorten technieken en constructies.

Verschillende soorten rieten daken

Zijn er verschillende rieten daken op de markt? Toch wel. We geven een overzichtje van de rieten dak soorten.

 • Open rieten dak
  Het klassieke rieten dak dat we kennen noemen we ook de open rieten dak constructie. Het komt er op neer dat op een open constructie bossen met riet worden neergelegd. Het leggen van het riet begint onderaan. Door verschillende rijen over elkaar te leggen ontstaat een gesloten laag.
 • Gesloten rieten dak
  Aan de buitenkant zie je weinig verschil tussen een open of gesloten rieten dak. De opbouw is echter geheel anders. De bossen met riet worden op een gesloten dak gelegd.
 • Goede afwerking nog noodzakelijk
  In de nok van het huis worden rieten daken afgewerkt. Je kan hiervoor kiezen tussen keramiek of geglazuurde afwerking.
 • Gevelbekleding
  Riet gebruikt men niet alleen om het dak te bedekken. In nieuwbouwprojecten gebruikt men ook riet om verticaal tegen de gevel te plaatsen. Als gevelbekleding en bescherming.
 • Leeftijd van een rieten dak
  Hoe lang gaat een rieten dak mee? Een rieten dak is best een investering. Echter een investering die zich je op termijn weer terugverdiend. Een rieten dak gaan minstens 25 jaar mee maar 45 jaar is ook geen uitzondering.

Er zijn zoals je ziet meerdere soorten. Vraag een dakdekker naar de mogelijkheden.