Het is slim om regelmatig een dakinspectie uit te laten voeren om grote problemen aan je dak op lange termijn te voorkomen. Ook is het goed om een dakinspectie uit te laten voeren om in een vroeg stadium schade te ontdekken en deze direct te laten repareren. Hierdoor kun je de reparatiekosten laag houden.

Dakinspectie laten uitvoeren?

Als je een dakinspectie uit laat voeren dan is het goed om te weten wat je zou kunnen ontdekken. Hieronder een kort overzicht van zaken welke bij een dakinspectie naar voren kunnen komen.

 • Lekkages in je dak. Door deze snel te ontdekken kun je voorkomen dat het dak gaat rotten.
 • Loszittende dakpannen. Bij een storm kunnen deze schade veroorzaken aan mensen en objecten. Je wilt natuurlijk niet dat de dakpan op iemands hoofd of auto terecht komt.
 • Scheuren in de bituum. Als je in de zomer ontdekt dat er scheuren in jouw bitumen dakbedekking zitten is het mogelijk om deze te repareren. Als het in de winter volloopt met water en het gaat vriezen dan kunnen er scheuren ontstaan met lekkages als gevolg.
 • Het is goed om ook de schoorsteen te controleren. Loszittende stenen of een losse schoorsteen kap kan namelijk bij een storm ook naar beneden komen.
 • De boei en de goot controleren. Het is ook goed om te kijken of de boei of de goten aan het rotten zijn. Hoewel dit niet direct veel schade kan opleveren is het goedkoper om in een vroeg stadium deze schades te ontdekken en te verhelpen.

Tarieven en prijzen

Als je een dakdekkersbedrijf wilt inschakelen dan is het natuurlijk goed om de tarieven te kennen. Op die manier kun je een dakdekkersbedrijf inhuren voor de juiste prijs. Ook weet je welk budget er nodig is om de klus te laten klaren.

Wat zijn de kosten?

Een dakdekker inhuren kan voor €30 euro tot €50 euro per uur (inclusief BTW). Naast de loonkosten zijn er echter ook nog kosten voor het materiaal. Het kan een plat dak zijn, waar nieuw bituum op moet of de dak waar nieuwe dakpannen op moeten komen.

We gaan uit van een dak van 50 m2. De kosten bij een plat dak zullen dan tussen de €75 euro en de €120 euro per m2 zijn. In dit bedrag zijn alle kosten opgenomen. De totale prijs is dan ongeveer €4000 euro tot €6000 euro voor het hele dak. Een hellend dak kent een tarief van €50 euro tot €135 euro per m2. De kosten voor het hele dak van 50 m2 is dan ongeveer €2500 euro tot €7000 euro.

Mogelijkheden

Als je een dakdekkersbedrijf wilt gaan inschakelen dan zijn er tal van mogelijkheden. De mogelijkheden zijn eigenlijk onbeperkt. Het is goed om op de hoogte te zijn van de verschillende opties welke er zijn.

Welke mogelijkheden zijn er?

Waarom zou je een dakdekkersbedrijf gaan inhuren? Er zijn verschillende mogelijkheden. De volgende opties zijn er om een dakdekker in te huren:

 • je platte dak is aan het lekken
 • je wilt de dakpannen, het lei of het riet vervangen
 • je wilt een dakkapel of dakramen plaatsen
 • je hebt een lekkage door een storm (er zit een gat in je dak door een boom of schoorsteen)
 • er is een lekkage door slijtage van het dak welke verholpen moet worden

Soorten schade

Als je hoort dat iemand dakschade heeft dan zijn er verschillende soorten schades mogelijk. Als je dakschade hebt dan is het slim om er een specialist bij te halen om het te laten repareren.

Welke soorten schades zijn er?

Er zijn verschillende soorten dakschade. Denk hierbij aan:

 • een lekkage van het dak
 • dakpannen welke van het dak afgewaaid zijn
 • een schoorsteen welke dakschade heeft veroorzaakt
 • een gat in het dak door een boom welke op het dak is gevallen
 • een gescheurd bitumen dak, waardoor het water naar binnen sijpelt
 • een gat in het dak na hevige sneeuwval en een dak welke niet op het gewicht berekend was

Wat is van belang bij een kunststof dak maken?

Belangrijk om te weten als je graag een kunststof dak wilt maken is dat de prijs van PVC dakbedekking, wat meestal gebruikt wordt op een kunststof dak, wel goedkoop is om aan te schaffen maar dat de kosten voor het leggen wel hoog zijn doordat het geen makkelijke klus is. Wanneer je dus kiest om het uit te besteden dan kan je het beste meerdere dakdekkers raadplegen om zodoende de beste prijs voor het leggen van het PVC materiaal te krijgen. Als alternatief kan je het natuurlijk ook het zelf gaan leggen, maar dit is geen makkelijke klus.

Waarom is een kunststof dak leggen zo duur?

Een kunststof dak maken is zo duur omdat het heel moeilijk is om de PVC dakbedekking zo te leggen dat alles netjes ligt en waterdicht is. Het leggen van dit type materiaal is erg arbeidsintensief waardoor het veel uren in beslag neemt en deze uren worden door de dakdekker natuurlijk aan jou doorberekend. Hierdoor is het leggen van een kunststof dak erg duur.

Kan ik zelf gemakkelijk een kunststof dak maken?

Een kunststof dak maken is niet gemakkelijk zelf te doen. Echter wanneer je zelf een handige klusser bent en je weet wat je moet doen dan kan een kunststof dak maken veruit de meest goedkope oplossing zijn om als dakbedekking te gebruiken voor je platte dak. Zorg er echter wel voor dat je goed weet waar je mee bezig bent en dat de dakbedekking op de juiste manier gelegd wordt. Misschien heb jij een dakdekker in de familie die je graag een handje helpt.

Prijzen kunststof dak

Het grote voordeel van een kunststof dakbedekking, ook wel PVC dakbedekking genoemd, is dat de materiaalkosten extreem laag zijn in vergelijking tot andere dakbedekkingsmaterialen. Zo kan PVC dakbedekking al voor de lage prijs van €7 euro per m2 worden gekocht. Het nadeel wat er dan meteen bij gezegd moet worden is dat het leggen van een kunststof dakbedekking door een professionele dakdekker wel erg prijzig is. Dit komt omdat een kunststof dak leggen behoorlijk arbeidsintensief werk is.

Een dakdekker is hier lang mee bezig en dat merk je dus in de kosten voor de arbeid. Een kunststof dak maken is geen makkelijke klus. Je kunt dit dus ook niet makkelijk zelf doen en bent vaak afhankelijk van een dakdekker hiervoor. Of een kunststof dak voor jou een goede koop is kun je het beste bepalen door het advies van een specialist te raadplegen.

Hoe kan je besparen op de kosten van een kunststof dak?

Zoals gezegd zijn de kosten van het materiaal voor een kunststof dak niet veel. De prijs per m2 voor PVC dakbedekking ligt extreem laag. De kosten voor het leggen daarvan en de arbeidsuren van de dakdekker zijn echter wel behoorlijk hoog. Op deze kosten kan je dan ook het beste geld besparen. Dit kan je doen door eerst bij meerdere dakdekkers te raadplegen voor advies. Je zal zien dat de prijs die verschillende dakdekkers voor dezelfde klus rekenen enorm kan verschillen. Dit kan te maken hebben met hoe druk de dakdekker het heeft, maar ook of de dakdekker al ervaring heeft met het leggen van kunststof daken waardoor hij het werk sneller en effectiever kan doen.

Wat zijn de voordelen van een kunststof dak?

Kunststof dakbedekking, ook wel PVC dakbedekking genoemd, heeft een aantal voordelen ten opzichte van andere soorten dakbedekking voor platte daken zoals bitumen en EPDM. Een groot voordeel van kunststof is dat het extreem goedkoop is om het materiaal aan te schaffen.

Een ander voordeel is dat je een kunststof dak in alle kleuren kunt maken die maar denkbaar zijn. PVC dakbedekking is namelijk in alle kleuren verkrijgbaar. Ook is het materiaal milieuvriendelijker doordat het na gebruik volledig recyclebaar is. Hoewel er behoorlijk veel voordelen van een kunststof dak zijn, zijn er ook wat nadelen aan dit soort dakbedekking te vinden.

Wat zijn de nadelen van een kunststof dak?

Alhoewel de aanschaf van PVC dakbedekking erg goedkoop is, is de montage van een kunststof dak dan weer erg duur doordat het leggen van PVC dakbedekking een erg arbeidsintensieve klus is. Hierdoor is de dakdekker veel uren kwijt aan het maken van een kunststof dak en lopen de kosten hierdoor snel op. Een ander nadeel van een kunststof dak is dat dit soort dakbedekking relatief veel onderhoud vereist, in vergelijking tot bijvoorbeeld bitumen of EPDM dakbedekking.

Om een lange levensduur van een kunststof dak van tot wel 25 jaar te kunnen genieten moet een kunststof dak regelmatig onderhouden worden. Het wordt aangeraden om een kunststof dak tot wel twee keer per jaar een onderhoudsbeurt te geven. Dit is erg veel. Zeker als je dit vergelijkt met EPDM dakbedekking wat vrijwel geen onderhoud nodig heeft. Welke dakbedekking voor jouw situatie de beste keuze is, kan je het beste bepalen om het advies van een expert op dit gebied in te roepen.

Wat is PVC dakbedekking?

PVC dakbedekking is een dakbedekking die gemaakt is van het kunststof PVC, wat voor Polyvinylchloride staat. Een PVC dakbedekking wordt ook wel kunststof dakbedekking genoemd. Een dak wat bedekt is met PVC dakbedekking staat dan ook wel bekend als een kunststof dak. Deze soort dakbedekking wordt meestal gebruikt op platte daken. Het heeft een redelijk lange levensduur die tot wel 25 jaar kan oplopen. Om deze levensduur te bereiken moet het kunststof dak echter wel goed bijgehouden worden en regelmatig een onderhoudsbeurt krijgen.

Waarom zou je voor een PVC dakbedekking kiezen?

De reden dat je voor PVC dakbedekking, ofwel een kunststof dak, zou kiezen is dat deze soort dakbedekking in allerlei kleuren verkrijgbaar is. Tevens is de aanschafprijs van het materiaal erg goedkoop omdat het een makkelijk te fabriceren materiaal is wat over heel de wereld allerlei toepassingen in zowel de bouwwereld als daarbuiten kent. Een PVC dakbedekking is dan ook al vanaf een €7 euro per m2 te koop.

Een nadeel is echter dat de kosten om PVC dakbedekking te leggen door een dakdekker snel oplopen doordat het leggen een erg arbeidsintensieve taak is. Wanneer de toekomst van ons milieu een belangrijke factor voor jou is dan is PVC dakbedekking ook een goede keuze, want het is 100% recyclebaar. Wanneer je een kunststof dak eenmaal zijn levensduur heeft bereikt dan kan de PVC dakbedekking van het dak worden gehaald en wordt het door een verwerkingsbedrijf in zijn volledigheid weer gerecycled en in een andere vorm hergebruikt. Het PVC materiaal kent immers vele andere toepassingen.