Tijdens het verbouwen van je huis wordt er een project van vernieuwing uitgevoerd-veelal in verschillende fasen. Zo kan de keuken of woonkamer opnieuw ingericht worden tijdens een verbouwing. Elke klus is weer anders en kan het zo zijn dat er geen rekening is gehouden met onvoorziene zaken. Het is daarom belangrijk om een goede voorbereiding te treffen. Dit kan het beste gebeuren in samenspraak met zowel een aannemer als een architect. Het is verstandig om ook al het juridische op orde te hebben zoals eventuele vergunningen. Neem daarom altijd je tijd om alles tot in de detail voor te bereiden. Alleen dan kan een verbouwing zo soepel mogelijk lopen.

Wat eventueel mogelijk is om een deel van de verbouwing voor eigen rekening te nemen. Zo kun je zelf de spullen zoals tegels en beton aanschaffen en deze door een aannemer verwerken. Verder is het slim om wat extra geld apart te houden mocht je boven je budget uitkomen met de verbouwing. Het kan altijd zo zijn dat er iets spaak loopt en extra geld nodig is om datgene op te lossen. Je kunt tijdens het plannen overleggen met een aannemer wat het beste is qua opties en de financiering daarvan. Zet echter bij een aanbetaling die een aannemer van je vraagt vraagtekens. Het is in de meeste gevallen namelijk niet nodig en biedt het een aannemer geen extra zekerheid als er een aanbetaling gedaan is. Je moet toch betalen en maakt het niet uit of dit voor of na de klus gedaan is. Bij een klein bedrijf kan het echter wel zo zijn dat met het geld spullen gekocht moeten worden, maar ook daar zijn afspraken over te maken. Je kunt namelijk zelf alle spullen inkopen. Er zijn zoveel gevallen van oplichting dat er meerdere televisieprogramma’s over gemaakt zijn. Een aanbetaling is daarom uit den boze. Betaal niets vooraf! Zodra een aannemersbedrijf een getekende kopie van de opdracht krijgt heeft hij in principe voldoende om er zeker van te zijn dat je gaat betalen. Indien je dit niet doet kan hij met deze opdrachtbevestiging juridische hulp inschakelen. Dit zal echter niet voorkomen omdat zij er van uitgaan dat je op tijd betaalt. Garantie boven de 10.000 euro zijn daarom zeer belangrijk. Een kleine klus kan al zoveel geld kosten. Laat daarom de aannemer of de grote van de klus je geen gehaaste beslissing maken. Maak een plan en ga goed om met je verantwoordelijkheden.

Verbouwen algemene informatie

Wil je jouw woning gaan verbouwen? Dan is het goed om je eerst volop te gaan oriënteren. Kijk naar de verschillende mogelijkheden en hoe jij graag het eindresultaat zou zien. Bekijk ook of je een bouwvergunning nodig hebt. Misschien moet je naar de bank om een financiering aan te vragen? Start hier dan zo snel als mogelijk mee. Vraag verschillende offertes aan om een goed beeld van de kosten te krijgen en ook de mogelijkheden om de verbouwing te starten.

Wat ga je verbouwen?

Er zijn natuurlijk tal van verschillende verbouwingen die je in je huis kunt laten doen. Vaak wordt er in een huis een aanbouw geplaatst, een serre aangebouwd of de badkamer groter gemaakt. Ook een nieuwe keuken is een mooie verbouwingsklus. Het zijn allemaal activiteiten die met zorg uitgevoerd moeten worden. De verbouwingen zullen echter allemaal ervoor zorgen dat de woning meer waard wordt.

Beginnen met de verbouwing

Als je gaat starten met de verbouwing dan zal je de bouwvergunning binnen moeten hebben en de centen van de financiering op je bankrekening of in een bouwdepot. Nu kun je de offerte ondertekenen om de verbouwing te starten. Maak goede afspraken met de aannemer over het totaalbedrag, eventuele meerwerk kosten en ook de uiteindelijke opleverdatum. Kijk er ook bij welke keurmerken en garantiefondsen de aannemer is aangesloten. Zo weet je zeker dat je verbouwing af zal komen en je kwaliteit mag verwachten.

De oplevering van de verbouwing!

Als alles klaar is dan zal de verbouwing opgeleverd worden. Kijk of alle punten goed zijn afgewerkt. En weet ook welke garanties je nog hebt en welke periodes hiervoor gelden. Wat gebeurt er bijvoorbeeld bij een gebrek wat je niet direct had kunnen opmerken? Tot hoe lang heb je garantie op onzichtbare gebreken?

Kijk ook eens op deze handige pagina’s:

> Rijksoverheid.nl