Een nieuwbouw woning kopen is een hele stap. En er komt aardig wat bij kijken. Het is natuurlijk belangrijk om te kijken of alle faciliteiten in de buurt zijn, zoals winkels en scholen. Ook een aansluiting met het openbare vervoer of een snelweg kan belangrijk zijn. Daarnaast wil je natuurlijk een woning kopen welke je ook echt mooi vindt. Je wilt je huis mooi gaan inrichten en daar hoort ook een mooie tuin bij. Hoe zit het echter met nieuwbouw en de juridische kant? Hoe ga je de nieuwbouw woning financieren en welke documenten moet je allemaal ondertekenen? Allemaal vragen die naar voren komen als je een nieuwbouw woning gaat kopen.

Een nieuwbouw woning is anders dan een bestaand huis kopen

Als je een nieuwbouw woning gaat kopen dan sluit je een overeenkomst om de woning te laten bouwen. Dit is een aannemingsovereenkomst. Ook wordt het wel een koop- aanneemovereenkomst genoemd. Dit laatste gebeurt vaak als je vanuit een project een nieuwbouwwoning koopt. Standaard wordt er met modellen gewerkt om deze juridische contracten op te maken. Natuurlijk kunnen er wijzigingen in dit contract zitten.

Een bestaande woning koop je door in een keer het hele bedrag te betalen (vaak via de hypotheek) bij een notaris. Een nieuwbouw woning koop je in stappen. Bij ieder opleverpunt in de koop aanneemovereenkomst wordt een deel van het totaalbedrag voldaan. Uiteindelijk zal er 5 procent overblijven als slotbetaling, nadat de woning is goedgekeurd.

De juridische kant!

Bij de notaris zullen alle juridische stukken getekend worden. Het gaat dan om de koop aanneemovereenkomst, het transport van de grond en ook de hypotheekakte. Het geld van de totale hypotheek zal in een bouwdepot gestort worden (na aftrek van de kosten voor de grond) om zo de termijnen van de aannemer te betalen.