Nadat je nieuwe kozijnen in je huis hebt gekregen is het ook belangrijk om de kozijnen regelmatig schoon te maken. Doe dit minimaal een keer per jaar, maar eventueel vaker. Op die manier zorg je voor een langere levensduur van de kozijnen. Gebreken zullen sneller opgemerkt worden. Vooral bij houten kozijnen is dit natuurlijk van groot belang. Je zult voorkomen dat de kozijnen beginnen te rotten of slecht in de verf komen te zitten. Ook de andere kozijnen moet je gewoon een keer per jaar goed schoonmaken. Kozijnen schoonmaken is van groot belang.

Waarom de kozijnen schoonmaken?

Kozijnen hebben veel te lijden onder de zon, de regen, de sneeuw en andere weersinvloeden. Ook zand en insecten kunnen tussen de kieren en naden gaan zitten. Daarnaast kunnen er grote spinnenwebben ontstaan. Door de kozijnen regelmatig en goed schoon te maken is het mogelijk om nog langer plezier te hebben van de nieuwe kozijnen. Zo is het slim om kunststof en aluminium kozijnen een keer in het jaar in de wax te zetten. Houten kozijnen moet je ieder jaar schoonhouden en controleren om eens in de vijf jaar goed in de verf te zetten. Daarnaast zijn er nog stalen kozijnen welke je eens per jaar goed moet schoonmaken. Vergeet ook niet het hang- en sluitwerk een keer per jaar goed schoon te maken.

Enkele tips bij het kozijnen schoonmaken

Gebruik nooit een schoonmaakmiddel met een schurende werking. Gebruik ook nooit een schuurspons. En gebruik ook geen agressieve schoonmaakmiddelen als bleek of chloor. Spoel de kozijnen na het schoonmaken ook weer schoon met water. Nadat je de kozijnen hebt schoongemaakt kun je ze eventueel in de wax zetten (aluminium en kunststof kozijnen).