Als je houten kozijnen hebt dan zal je de kozijnen schilderen moeten. Het is belangrijk om ieder jaar te controleren hoe de kozijnen nog in de verf zitten. Als je dit niet doet dan is de kans groot dat het kozijn gaat rotten. Je zult dan het kozijn of een deel van het kozijn moeten vervangen om het kozijn goed te houden. Kozijnen schilderen is een belangrijke klus.
De kozijnen schilderen in een paar stappen.

Graag nemen we de verschillende stappen door als je zelf de kozijnen schilderen gaat. Je begint met het controleren van de kozijnen. Als er rotte stukken inzitten worden deze verwijdert. Misschien kan het nog worden opgevuld met een vuller en anders zal je een nieuw stuk hout moeten gaan plaatsen. Hierna moet je de verf afkrabben en het hout mooi blank gaan schuren. Een mooie egale ondergrond zal zorgen voor een optimaal eindresultaat.

Plak vervolgens de kozijnen af en haal deze ook direct na het schilderen weer weg. Hierna kun je starten met schilderen. Roer de verf goed door en doop de kwast in de verf, net zo lang tot hij niet meer druppelt en de kwast verzadigd is.

Natuurlijk start je met de grondverf welke je met lange halen in de richting van de houtnerf op het hout kunt strijken. Het is beter om niet in de volle zon te schilderen. Grote vlakken kun je het beste met een roller schilderen.

Nadat de grondverf is uitgedroogd kun je eventuele oneffenheden nog weg plamuren. Schuur hierna het geheel nog lichtjes glad. Stof het ook goed af.

Hierna kun je de kozijnen gaan aflakken. Het beste is om meerdere dunne lagen aan te brengen dan een dikke laag. Na de eerste laag kun je het kozijn nogmaals mooi glad schuren (lichtjes).