Je kunt kiezen voor verschillende soorten kozijnen. Zo zijn er houten kozijnen, aluminium kozijnen en kunststof kozijnen. Ze hebben allemaal hun eigen kenmerken, voordelen en nadelen. Een nadeel van houten kozijnen is dat je ze om de vijf jaar moet schilderen. Houten kozijnen zijn dus niet onderhoudsvrij. Kunststof kozijnen zijn ook niet onderhoudsvrij, maar welk onderhoudsarm. En dat is natuurlijk wel fijn. Het onderhoud kunststof kozijnen is beperkt tot jaarlijks het controleren van het hang- en sluitwerk en het schoonmaken van de kozijnen. Ook kun je er nog een laagje wax op aanbrengen.

Hoe onderhoud kunststof kozijnen uitvoeren?

Je kunt op vele verschillende manieren het onderhoud kunststof kozijnen uitvoeren. Het beste is om een schoonmaaksopje te maken. Je kunt hetzelfde schoonmaakwater gebruiken waar je de ramen mee schoonmaakt. En ook wanneer je de ramen schoonmaakt kun je de kozijnen meenemen. Gebruik geen schuurspons, schuurmiddel of een agressief schoonmaakmiddel. Je kunt de spinnenwebben mooi weghalen en ook de dode insecten en het zand van de kozijnen afhalen. Daarnaast kun je het raam even openkiepen om ook achter het kozijn de ramen mooi schoon te maken.

Een lang leven!

Door ieder jaar de kozijnen goed na te kijken op mankementen en ook al het hang- en sluitwerk in te vetten zal je volop plezier ondervinden van de kunststof kozijnen. Zeker in vergelijken met het schilderen en de kosten van het schilderen kun je het onderhoud kunststof kozijnen zeer minimaal noemen. Het is daarom niet vreemd dat men het onderhoud van de kunststof kozijnen onderhoudsarm noemt.