Er zijn volop verhalen hoe goed nieuwe kozijnen voor het milieu zijn. Door de nieuwe beglazing met een hogere isolatiewaarde is het mogelijk om minder te verstoken en dus minder CO2 te produceren. Is dit echter het effect wat we zoeken? En klopt het dat kozijnen goed voor het milieu zijn? We staan graag stil bij een aantal punten welke van essentieel belang zijn om tot deze conclusie te komen.

Waarom helpen kozijnen het milieu?

Het belangrijkste punt is al genoemd. Door een verlaging van het verbruik aan energie ontstaat er minder uitstoot van CO2 gassen. Het is van groot belang om dit goed te begrijpen. De woning wordt verwarmd door een kachel. De kachel maakt gebruik van gas en bij de verbranding van dit gas ontstaan er CO2 gassen. Nu er nieuwe kozijnen zijn geplaatst met beter isolerende ramen is er minder warmte productie nodig in de woning. Hierdoor slaat de kachel minder vaak aan en zal er ook minder gas verbrand worden. En zullen er dus ook minder CO2 gassen vrijkomen in de wereld.

Wat is van groot belang?

Als je zeker wilt weten dat de nieuwe kozijnen een bijdrage leveren aan het milieu dan is het natuurlijk ook belangrijk om te kijken hoe het productieproces. Als je bijvoorbeeld kiest voor houten kozijnen dan is het belangrijk om te weten dat het om gecertificeerd hout gaat. Je wilt natuurlijk niet aan de ene kant het milieu helpen door minder CO2 uit te stoten om aan de andere kant de wilde boom kap in de regenwouden te promoten. Kies voor gecertificeerd hout om zeker te weten dat er ook volop bomen worden geplant nadat er een boom is gekapt.