Als je nieuwe kozijnen wilt laten plaatsen dan is het natuurlijk belangrijk om te weten welke kozijnen kosten er allemaal zijn. Op die manier kun je beter afwegen of je zelf ook nieuwe kozijnen wilt hebben. De kozijnen kosten worden door drie factoren bepaald. Ten eerste is er het materiaalsoort, daarna het type kozijn en vervolgens de afmetingen van het kozijn.

De kozijnen kosten bij verschillende materialen

Als je de drie meest gebruikte materialen gebruikt om een vergelijking te maken van de kosten bij een kozijn met een afmeting van 60 bij 60 centimeter dan zie je dat een kunststof kozijn en een houten kozijn hetzelfde kosten. Een aluminium kozijn is twintig procent duurder dan deze twee. Dit is een eenvoudig en basis kozijn.
Extra’s

Natuurlijk zullen de kozijnen kosten hoger zijn bij een draai- of kiepraam dan bij een normaal standaard ramen. Er zijn ook nog andere extra’s welke de kozijnen kosten zullen verhogen.

Zelf plaatsen of niet?

Als je de kozijnen niet zelf plaatst dan zal je een vakman moeten betalen. De kozijnen kosten zullen dus lager zijn als je de kozijnen zelf gaat plaatst. Dit is geen complexe klus. Het goed plaatsen van de kozijnen is echter wel van groot belang.

Totale kozijnen kosten als je een voorgevel vervangt

Als je de voorgevel opnieuw wilt gaan voorzien van nieuwe kozijnen dan is dit bij een gemiddeld rijtjeshuis in Nederland 10 vierkante meter glas en vijf kozijnen. Grofweg moet je dan rekenen op 2.500 euro aan kozijnen kosten en 2.500 euro aan loonkosten. Door alles in een keer te doen krijg je natuurlijk wat extra kosten en bespaar je op de voorrijkosten. Heb je echter een minder groot budget dan kun je het goed in verschillende stappen doen.