Als je nieuwe kozijnen gaat kopen dan kun je dit bij vele verschillende bedrijven doen. Het is soms moeilijk om een goede keuze te maken. Weet echter dat de uiteindelijke kwaliteit van de kozijnen een combinatie is van het bedrijf welke het uitvoer en het gekozen materiaal. Welke keurmerken zijn er allemaal?

Kozijnen keurmerken: het FSC en Keurhout keurmerk

In Nederland is er het keurmerk Keurhout en ook het keurmerk FSC (Forest Stweardship Council). Beide keurmerken houden zich bezit op het gebied van duurzaamheid en het milieu. Door te kiezen voor hout met dit keurmerk krijg je een kozijn van hout uit een duurzaam bos. Dat wil zeggen dat men goed in de gaten houdt hoeveel bomen er worden gekapt en ook weer worden geplant.
Het keurmerk Keurhout is van de vereniging van Nederlandse houtondernemingen welke alleen hout krijgt uit duurzaam bosbeheer gebieden.

Het KOMO keurmerk

Het KOMO keurmerk legt de focus op kwaliteit. Het milieu staat wat verder weg van van het KOMO keurmerk. Het KOMO keurmerk kan zitten op de kozijnprofielen tot het hele kozijn en zelfs het hang en sluitwerk.

Het SGT keurmerk

De stichting garantiefonds timmerwerk kent over de honderd leden welke over het KOMO keurmerk beschikken. Ze worden ook gecontroleerd door de onafhankelijk Stichting Keuringsbureau Hout. De producten hebben allemaal een garantie van tien jaren. Ook gelden er strikte eisen aan de constructie van de producten.

Stichting Recycling VKG

Deze stichting zorgt voor het hergebruiken van oude kunststof kozijnen. Alle kozijnen worden ingenomen en gerecycled wat natuurlijk goed voor het milieu is.