Een van de grootste nadelen van houten kozijnen is dat ze kunnen gaan rotten als ze niet voldoende onderhouden worden. Het is natuurlijk vervelend om tot de conclusie te komen dat een deel van je kozijnen aan het rotten is. Kozijnen van hout en rot zijn helaas woorden welke bij elkaar passen. Het beste kun je een specialist langs laten komen om het houtrot te laten verwijderen. Je kunt het natuurlijk ook zelf gaan doen.

Waar te beginnen bij kozijnen van hout en rot?

Start met het onderzoeken van de houten kozijnen. Steek met een bijtel in de rotte delen om ze te verwijderen. Zorg dat je alles verwijdert en er geen enkel deel houtrot meer aanwezig is in het raam. Als het nodig is om de ruiten te verwijderen dan zal je dit natuurlijk eerst moeten doen.

Hierna maak je het mooi schoon en droog. Als het kurkdroog is kun je het gaan behandelen. Haal de verf weg en gebruik wat afbijtmiddel. Vul de gaten nu mooi op met houtrotstopper en laat het mooi en goed drogen. Hierna vul je het gat helemaal met een houtrotvuller. Spatel laagje voor laagje op het hout en maak alle gaatjes en kieren mooi dicht. Laat de houtrot vuller een uur of acht drogen. Hierna kun je het gaan schuren, in de grondverf zetten en mooi aflakken!

Als nieuw!

Het eindresultaat is dat je weer een kozijn hebt wat als nieuw lijkt. Al het houtrot is weg en je zult volop genieten van je mooie kozijnen. Zo kun je er weer een aantal jaren tegenaan!