Kozijnen hebben een rijke geschiedenis. Er wordt niet bijzonder veel over geschreven, terwijl het erg interessant is. In de tijd van de Romeinen werd er al gebruik gemaakt van glas en ramen. Andere delen van de wereld hadden toen nog geen glazen ramen. Waar de Romeinen al van glas gebruik maakten gebruikten anderen gordijnen om zich te beschermen tegen de kou en regen en sneeuw. De ramen waren natuurlijk een stuk lichter dan de gordijnen.

Door de eeuwen heen: kozijnen geschiedenis

In de dertiende eeuw werden de verdiepingen hoger en de ramen ook. Zo werden er twee ramen boven elkaar geplaatst. In de vijftiende eeuw werden de ramen in een kozijn bevestigd. Ook werd er in de vijftiende eeuw voor het eerst helder glas gemaakt. De zeventiende eeuw bracht het kristalglas welke de basis is voor het vensterglas. In de twintigste eeuw werd er volop gebruik gemaakt van glas. Soms waren er zelfs hele gevels van alleen maar glas.

De kozijnen!

Mede door de ontwikkeling van het glas zijn er ook tal van oplossingen gekomen om het glas goed vast te zetten. Zo was er eerst het houten kozijn welke later met staal en aluminium werd aangevuld. En uiteindelijk zijn er ook de kunststof kozijnen op de markt gekomen. De kunststof kozijnen welke tegenwoordig zo populair zijn.

De toekomst!

Er komen steeds meer nieuwe uitvindingen bij. Het glas heeft jaar na jaar een betere isolerende werking en kan ook zorgen voor meer warmtebehoud. Daarnaast worden er steeds meer nieuwe soorten kozijnen ontwikkeld. Het is maar de vraag hoe de kozijnen er in de toekomst uit zullen komen te zien.