Kozijnen worden tegenwoordig vaker gemaakt van PVC dan van hout of metaal. Zo verschillen de type modellen veel van elkaar en kun je kiezen uit verschillende soorten materialen. Bij een kozijn moet je letten op diverse aspecten. Een kozijn kan, mits uitgekozen op geschiktheid voor je huis, geluiddempend, onderhoudsvrij, vochtwerend, recyclebaar en milieuvriendelijk zijn. Kunststof kozijnen die het VKG keurmerk dragen voldoen aan bepaalde eisen die deze organisatie heeft opgesteld. De NBVT is de branchevereniging voor bedrijven die onder meer de plaatsing van houten kozijnen doen.

Kozijnen vormen een belangrijk deel van een woning. Ze zorgen ervoor dat het glas geplaatst kan worden en je volop licht in het huis krijgt. Ook zal je heerlijk naar buiten kunnen kijken om te zien wie er door de straat gaat. Er zijn verschillende soorten kozijnen van verschillende materialen. Laten we ze hier kort bespreken.

Kunststof kozijn

Meer dan de helft van alle nieuwe kozijnen in ons land worden van kunststof gemaakt. En dat is niet vreemd aangezien het een zeer onderhoudsarm kozijn is en de prijzen van het materiaal erg laag zijn. Ook zorgen ze voor een goede isolatie en blijft de warmte dus in je huis. Een uitstekende manier om de stookkosten laag te houden. Kunststof kozijnen zijn gemaakt van PVC, een plastic, en hebben meerdere voordelen. Ze rotten niet en zijn vochtwerend. En kun je in combinatie met dubbel glas ervoor zorgen dat je je huis isoleert. Dit materiaal is bovendien ook makkelijk schoon te maken en gaat zeer lang mee, omdat het gemaakt is van plastic. Verder kun je ook kiezen voor materiaal dat lijkt op houten zodat je deze look na kunt bootsen. Het nadeel van kunststof is dat deze natuurlijk nooit echt hout kan vervangen.

Houten kozijn

Hout heeft meer onderhoud nodig dan kunststof. Denk hierbij aan het schilderen om de zoveel jaren van het hout. Hout is echter wel op meerdere manieren in te zetten en kan men naar eigen inzicht gebruiken. Houten kozijnen zijn populair bij eigenaren van oudere huizen. Om een mooie look te geven en ten goede van de uitstraling van het huis kiezen sommige mensen voor hout als materiaal voor de kozijnen die zij laten plaatsen. Hout is een mooie en natuurlijke materiaal soort voor een mooie afwerking van het totaal plaatje. Houten kozijnen zou je echter wel vaker moeten onderhouden. Zo heeft deze en beschermende laklaag nodig anders gaat deze na verloop van tijd rotten. Dat zou natuurlijk zonde zijn. Op de volgende website staat dit product nog verder uitgebreid beschreven.

Houten kozijnen voordelen

Het monteren van houten kozijnen in jouw huis heeft verschillende voordelen. Allereerst is er natuurlijk de uitstraling van het mooie hout. Niet alleen aan de buitenkant, maar ook vanaf de binnenkant. Hout heeft namelijk een erg warme uitstraling omdat ieder kozijn uniek is (elk houtpatroon is immers anders). Je hebt een bijna onbeperkte keuze mogelijkheid wanneer je ervoor kiest om een houten kozijn aan te brengen: hardhout, tropisch hout, grenen, vuren, etc.

Onderhoud

Daarnaast is hout gemakkelijk te onderhouden, omdat een klein beetje schade aan het hout erg makkelijk gerepareerd kan worden met behulp van houtvulmiddelen. Dit kan je enorm in de kosten besparen, omdat kozijnen over het algemeen erg gevoelig zijn. Het is bijvoorbeeld dan ook veel lastiger om een aluminium kozijn te repareren. Wanneer zich hier schade voordoet, is dit veel moeilijker te repareren en moet vaak een complete wand van het kozijn vervangen worden. Ook houden houten kozijnen makkelijk warmte vast, omdat hout van zichzelf isolerend is. Een bijkomend voordeel hiervan is dat je kosten op je energierekening zult besparen wanneer je houten kozijnen hebt. Ten slotte is hout makkelijk te bewerken. Bevalt dat ene kleurtje je niet en ben je er op uitgekeken? Dan kun je het gemakkelijk vervangen door een ander kleurtje.

Samenvattend, houten kozijnen hebben de volgende voordelen:

  • Altijd een uniek product
  • Gemakkelijk te repareren
  • Warme uitstraling
  • Isolerend
  • Makkelijk te bewerken

Het monteren van een houten kozijn is niet makkelijk, je dient namelijk niet alleen de juiste afmetingen te weten, maar ook rekening te houden met additionele materialen om het kozijn goed af te sluiten. Denk hierbij aan tochtrubber, pluggen, purschuim en kit. Schakel daarom altijd de hulp in van een specialist, zodat je zeker weet dat het kozijn op de juiste manier geïnstalleerd wordt.

Toch vervangen?

Wanneer je geen weg meer terug ziet en de kozijnen aan vervanging toe zijn, begint het vervangingsproces met het demonteren van de oude kozijnen. Wanneer dit gedaan is, zal er worden gekeken naar de voegen en de stenen waar de kozijnen mee in aanraking stonden, om eventuele breuken te constateren. Zodra de inspectie is voltooid, is het zaak om een nieuw kozijn te monteren. Dit is een lastige stap, omdat hier ook het glas in het kozijn geplaatst moet worden. Omdat dit een lastig en gevaarlijk karwei is, is het aan te raden om dit door een specialist te laten doen. Als laatste zullen de kozijnen dichtgekit worden (door middel van purschuim of kit), zodat er geen koude lucht naar binnen kan, en zal er voor worden gezorgd dat alles goed op elkaar aansluit. Dit is zeer belangrijk, want als de kozijnen niet goed afgesloten zijn kan dit als zeer onaangenaam worden ervaren. Niet alleen in comfort, maar ook in de hoge energierekening die dit met zich meebrengt. De laatste stap van de vervangingsprocedure is dat de kozijnen worden schoongemaakt. Nu is jouw nieuwe houten kozijn klaar voor gebruik!

Aluminium kozijnen

Aluminium kozijnen worden bijna niet gebruikt. Het wordt slechts mondjesmaat gebruikt. Het is echter ijzersterk materiaal waarbij je verzekerd bent van een solide kozijn in je woning.

Een kozijn vervangen!Ook kunt u kiezen voor aluminium. Aluminium kozijnen is een zeer sterk materiaal en geschikt voor uw deuren en ramen. Veel mensen kiezen voor dit materiaal omdat zij onderhoudsvrije kozijnen willen hebben. Ook al is hout of kunststof in sommige gevallen goedkoper of een betere optie, is aluminium toch een goede keuze. Veel kantoorpanden zijn met dit materiaal voorzien en zorgen zij voor een mooie en moderne uitstraling. U kunt aluminium in bijna alle kleuren verkrijgen, ze gaan lang mee en zijn weer te recyclen. Verder kun je de kozijnen makkelijk schoonmaken en is deze vrijwel onderhoudsvrij. Alleen kan regen en het weer sporen op het aluminium achterlaten, maar kan een doekje wonderen verrichten.

Wat veel gebeurt is dat kozijnen worden vervangen. Houten kozijnen zijn begonnen te rotten en de kunststof kozijnen tonen mankementen. Ook om een betere isolatie te krijgen in de woning worden de kunststof kozijnen en de ramen vervangen. Beter sluitwerk is dan een bijkomend voordeel.

Nieuwe kozijnen!

Het is verstandig om de mogelijkheden te bekijken van nieuwe kozijnen. Misschien kun jij ook wel een mooie besparing maken op de stookkosten. De kozijnen verdienen zich dan op de lange termijn vanzelf terug.

Nieuwe kozijnen in je woning is vaak een uitstekende keuze. Je zult meer woongemak krijgen en een betere isolatie, waardoor er ook een beter klimaat in je woning zal ontstaan. Nieuwe kozijnen heeft tal van voordelen. Het is natuurlijk wel zo dat je de rekening moet betalen om de kozijnen te laten plaatsen. En soms kun je zelfs een kozijnsubsidie krijgen om de lasten ietwat te verlichten.

De kosten voor nieuwe kozijnen

Wat kosten nieuwe kozijnen nu eigenlijk? Het materiaal, het arbeidsloon en de plek waar de kozijnen moeten komen bepalen grotendeels de kosten van nieuwe kozijnen. Je kunt kiezen voor houten kozijnen, kozijnen van kunststof en ook kozijnen van aluminium. In de regel kost het vervangen van de kozijnen in een rijtjeshuis in Nederland ongeveer 5.000 euro. Het is ongeveer 500 euro per vierkante meter inclusief alle kosten. Hout en kunststof kozijnen liggen qua prijs dicht bij elkaar. Aluminium kozijnen zijn een stuk duurder. Deze worden echter ook wat minder gebruikt in Nederland. Natuurlijk zal een offerte van een kozijnenspecialist zorgen voor een exacte prijsopgave van de kosten van nieuwe kozijnen in je huis.

Waarom worden kozijnen vervangen?

De belangrijkste redenen om kozijnen te vervangen zullen we voor je noemen. Ten eerste zal de isolatie verbeterd worden. Ook zal er meer veiligheid ontstaan. De nieuwe kozijnen worden uitgerust met de nieuwste sluitingsmechanismen en ijzersterke sloten. Ook door ouderdom en slijtage worden kozijnen natuurlijk vervangen. Daarnaast kunnen nieuwe kozijnen het hele uiterlijk van de woning veranderen.

Al met al kan me een waardestijging verwachten als men nieuwe kozijnen laat plaatsen.

Nieuwe kozijnen?

Als je nieuwe kozijnen overweegt dan kun je het beste een afspraak maken met een kozijnen specialist of een bouwkundige. Je kunt dan de mogelijkheden bespreken om nieuwe kozijnen te plaatsen of om de oude kozijnen op te knappen. Bekijk alle voordelen en nadelen om daarna de knoop door te hakken.

Video kozijnen

De presentator gaat een dagje mee met een bedrijf dat kozijnen plaatst.

Tips

> Rijksoverheid.nl