Een keuken kopen is een waar feest. Het is heerlijk om die nieuwe keuken uit te kiezen en om je voor te stellen hoe de keuken in je huis zal staan. Het is werkelijk te gek om te zien welke verschillende mogelijkheden er zijn om volop van je keuken te genieten. Als je een keuken hebt gekocht dan zal het keukenbedrijf om een aanbetaling vragen. Wat is een gebruikelijk keuken aanbetaling? En hoeveel mag het zijn?

Een volledige aanbetaling?

Een keukenbedrijf zal het liefste natuurlijk hebben dat je het volledige bedrag in een keer betaald. Wettelijk gezien is het dan geen keuken aanbetaling meer. Er zijn in de wet regels opgenomen rondom een aanbetaling. En een aanbetaling (ook een keuken aanbetaling) mag nooit het volledige bedrag zijn. Wettelijk gezien mag een keuken aanbetaling nooit meer dan de helft van de aankoopprijs zijn van de keuken. De keuken moet immers nog gemaakt worden en ook geplaatst. En als dat is gebeurd dan kun je de slotbetaling doen. Wil een keukenbedrijf meer dan de 50 procent? Dan kun je hem op de regels in het wetboek wijzen of naar een andere keukenzaak gaan.

Hoe verzekerd is je aanbetaling?

Het is goed om na te denken over het scenario wanneer een keukenzaak failliet gaat. Je hebt immers een aanbetaling gedaan bij het bedrijf, maar nog geen keuken. En als consument zal je waarschijnlijk achteraan in de rij staan om je geld terug te krijgen. Als er tenminste nog geld over is.

Wat is een redelijke aanbetaling?

Een redelijke aanbetaling is een kwart van de totale prijs. Het kan echter ook hoger zijn. Wanneer de keuken aanbetaling echter boven de 50 procent van het hele bedrag uitkomt dan kun je beter achterdochtig worden. Kies voor een keukenbedrijf dat ook jouw belangen waardeert.