Een dakraam zelf plaatsen is een moeilijke klus. Als je dus een beginnende doe het zelf klusser bent dan is het aan te raden om het samen met een ervaren klusser te gaan doen. Ook kun je natuurlijk besluiten om de hele klus door een vakman te laten doen. Weet dat je bij het plaatsen van een groot dakraam ook balken moet veranderen en de dakconstructie stevig moet blijven. Als dit het geval is moet je er altijd een vakman bij gaan halen om dit deel van de klust te laten doen.

Voordat je het dakraam zelf plaatsen gaat

Nog voordat je begint met de klus is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je alle juiste materialen in huis hebt en ook het juiste gereedschap. Niets is vervelender dan halverwege nog ergens naar moeten zoeken of om nog naar de winkel te moeten gaan om het te kopen. Zeker als het dreigt te gaan regenen.

Waar begin je?

Kijk eerst waar je het dakraam het beste kunt plaatsen. Het dakraam moet je gemakkelijk kunnen openen en sluiten en ook moet het maximaal licht leveren. Vaak wordt er ook gehanteerd dat een volwassen persoon nog goed naar buiten moet kunnen kijken. Teken de ruimte af in je dak. Als het dakraam mooi tussen de gordingbalken valt dan is alles goed. Anders moet je een vakman erbij halen om de dakconstructie stevig te houden en het dakraam te plaatsen.

De volgende stap

Hierna zaag je een klein gat van 50 bij 50 centimeter in je dakbeschot. Je haalt hierna de dakpannen weg. Laat iemand een oogje in het zeil houden vanaf de andere kant om te zorgen dat niemand een dakpan op zijn hoofd krijgt. Hierna kun je het gat voor het dakraam maken. Plaats hierna de bevestigingsbeugels. Plaats ook de gootstukken. Leg hierna de dakpannen weer terug en slijp er eventueel een stuk vanaf.

Plaatsen en afwerken!

Nu kun je het dakraam plaatsen en overgaan om alles netjes af te werken. Veel succes!