Aannemer nodig? Hoe kies ik een betrouwbaar aannemersbedrijf? Het vinden van een aannemer in Nederland kan soms een lastige klus zijn omdat er meer dan duizenden kleine en grote bedrijven actief zijn die soortgelijke diensten aanbieden. De ene aannemer is gespecialiseerd in nieuwbouw, de ander in renovaties. Maar welk bedrijf pas nu echt bij je? Je wilt je klus daarom ook overdragen aan een betrouwbaar bedrijf dat de werkzaamheden volgens de afspraken uitvoert. Een goede voorbereiding is hierbij belangrijk en moet je letten op een aantal zaken. Als eerste moet je een voorbereiding treffen door je goed te laten informeren over de mogelijkheden en de diensten die een aannemer biedt. Kan het betreffende bedrijf al je werkzaamheden uitvoeren? Maak een plan. Wat moet er gedaan worden? Werk de details zo goed mogelijk uit zodat de aannemer precies weet wat er gedaan moet worden. Zo voorkom je achteraf problemen. Maak daarna een budget. Wat wil je uitgeven en hoeveel ben je bereid boven je budget te gaan voor een bepaald onderdeel? Een goede voorbereiding zorgt voor minder hoofdpijn tijdens de verbouwing en geeft je meer zekerheid.

Kies een bedrijf dat bij je past

Op Marktplaats en Speurders zijn er duizenden aannemersbedrijven die hun diensten kenbaar maken. Pas hiermee op! Niet elk bedrijf is geschikt. En niet elk bedrijf is professioneel. Laat je niet overtuigen door de lage prijzen die sommige bedrijven vragen voor de werkzaamheden. Dit is in bijna alle gevallen te mooi om waar te zijn. Je goed laten informeren is belangrijk. Neem in je plan het volgende op: welke prijsafspraken wil je met het bedrijf maken? Hoe controleer je de werkzaamheden? Wat zijn de gemaakte afspraken? Heb je een vergunning nodig en kan het aannemersbedrijf dit regelen? Wat zijn de referenties van het bedrijf? En dekt je rechtsbijstandsverzekering eventuele schade die je tijdens de verbouwing kunt oplopen? Een professioneel bedrijf zal samen met je om de tafel zitten en geen problemen hebben met het opstellen van zo een plan. Een verbouwing kan namelijk zeer stressvol zijn en wil je deze zo soepel mogelijk laten verlopen.

Aannemer inschakelen

Een aannemer kun je voor veel verschillende klussen inschakelen. Als je een huis, garage of schuur wilt bouwen dan zal je een makelaar inschakelen. Echter ook als je jouw woning wilt gaan renoveren is het beste om een aannemer in de hand te nemen. Misschien wil je een aanbouw of dakkapel plaatsen? Of misschien heb je de aannemer nodig om de buitenmuren weer mooi te maken? Er zijn tal van redenen om een aannemer op te bellen.

Kleine klusjes of een grote klus voor de aannemer?

Een aannemer kun je inschakelen om een kleine verandering in je huis te realiseren. Ook kan je een makelaar in de arm nemen om de hele woning te renoveren. Vooral bij oude woningen is het goed om een vakman in de arm te nemen om een goed eindresultaat te realiseren. Misschien wil je een vaste trap naar de zolder om er een extra kamer te realiseren?

Zeker als het om een grotere renovatie gaat zal je naar een aannemer stappen. De aannemer kan je helpen met de elektra, de cv installatie, een nieuw dak, het sanitair in de woning, andere kozijnen, schilderwerkzaamheden of zelfs een aanbouw.

Goede afspraken!

Als je met een aannemer in zee gaat is het goed om vooraf duidelijke afspraken te maken. Zet alles netjes op papier om achteraf problemen te voorkomen. Je kunt eventueel met een checklist werken om zo te zien of alle werkzaamheden naar behoren zijn afgerond. Om de aannemer aansprakelijk te maken voor een uitstekende klus zal je ook duidelijk moeten afspreken wat je van hem verwacht! Het op papier zetten van de werkzaamheden is dus een win win situatie.

Vergelijk het aanbod

De ConsumentenBond en verschillende andere instanties raden aan om altijd het aanbod te vergelijken van verschillende bedrijven. In het geval van aannemersbedrijven is het dus verstandig om meerdere prijsopgaven van deze bedrijven op te vragen. Het helpt een bedrijf als je zoveel mogelijk informatie geeft. Zij kunnen dan een gedetailleerde offerte voor je opmaken. Dat is precies wat je wilt om het aanbod met andere bedrijven te vergelijken. Om dan terug te komen op het voorgaande, wordt nogmaals duidelijk dat het maken van een plan zeer belangrijk is. Dit is niet alleen het geval voor het opvragen van offertes, maar ook voor jezelf en het algehele proces.

Neem ook eens een kijkje op de volgende webpagina’s/websites voor meer informatie over aannemersbedrijven:
> De Bouw Maakt Het
> Bouwend Nederland
> AannemersFederatie.nl