De zolder is nog vaak bij veel huizen een ongebruikte ruimte. Het is daarom logisch dat een zolder vaak verbouwd wordt als men behoefte heeft aan een nieuwe ruimte in huis. Bovendien is een zolder verbouwen een kosteneffectieve manier om een grote nieuwe ruimte te creëren die allerlei toepassingen kan hebben.

Welke toepassingen zijn er allemaal voor een zolder?

Een zolderruimte kan op allerlei manieren worden ingevuld. De toepassingen voor een zolder zijn eindeloos. Dit komt omdat het vaak een grote ruimte betreft die over de gehele lengte en breedte van het huis reikt. De meest geziene toepassing voor de verbouwing van een zolder is het maken van een extra slaapkamer. Zo kan er een nette kamer worden gemaakt door extra wanden te plaatsen op zolder en deze netjes af te werken. Ook kunnen er dakramen of een dakkapel worden geplaatst zodat er meer licht binnenkomt. Andere toepassingen zijn: een kantoorruimte, hobbykamer, fitnessruimte, badkamer etc.

Hoe begin je als je een zolder verbouwen wilt uitbesteden?

Wanneer je serieuze plannen voor je zolder hebt dan is het slim om dit uit te besteden. Op die manier weet je zeker dat het goed wordt gedaan en dat je met een mooi eindresultaat achterblijft. Er zijn diverse aannemers die gespecialiseerd zijn in het renoveren van zolderruimtes. Deze kan je vinden door bijvoorbeeld op internet te zoeken naar zolderrenovaties. Daar kun je dan ook voorbeelden van andere zolder verbouwingen bekijken zodat je alvast wat ideeën krijgt. Als je een aannemer hebt gevonden dan kan je het beste met hem of haar een afspraak maken om de mogelijkheden te bespreken.

Dakkapel of dakraam

Een dakkapel of dakraam zijn twee totaal verschillende werkzaamheden. Ze zorgen beiden voor meer licht op de zolderkamer, maar een dakkapel zorgt ook nog eens voor extra ruimte op zolder. Zowel een dakraam als een dakkapel zijn mogelijk om in één dag te plaatsen. Alhoewel een dakkapel soms wat langer nodig kan hebben en heel wat meer manuren nodig heeft dan het plaatsen van een dakraam. Bij beiden word er een ruimte gemaakt in het bestaande dak waar de dakkapel of het dakraam in geplaatst gaat worden. Bij het plaatsen van een dakkapel wordt meestal een compleet gemaakte dakkapel met behulp van een hijskraan in de opengemaakte ruimte gehesen en daarna bevestigd op de plek. Een dakraam is veel kleiner en kan vaak gewoon naar boven gedragen worden om bevestigd te worden.

Waarom zou je een dakkapel of dakraam plaatsen op zolder?

Wanneer je tijdens een zolderrenovatie een extra kamer op zolder wilt maken dan is het vaak een goed idee om hier ook wat meer lichtinval voor te creëren. Een slaapkamer zonder ramen is natuurlijk maar een donker hol en geeft je niet het genot om ’s morgens met het opgaan van de zon wakker te worden. Een kamer gaat ook eigenlijk pas echt leven wanneer hier licht van buitenaf binnen kan vallen. Het verhoogt altijd de sfeer van een kamer. Of je deze nu als slaapkamer, kantoor of anders gebruikt. Met het plaatsen van een dakkapel zorg je ook voor extra ruimte op zolder die je kunt gebruiken voor de extra kamer. Ook zorgt het plaatsen van een dakraam of een dakkapel ervoor dat de waarde van je huis stijgt.

Wat zijn de kosten voor een zolderrenovatie?

Een zolderrenovatie is één van de meer goedkopere renovaties die je aan huis kunt doen. Immers zijn er op een zolder, in tegenstelling tot andere kamers in huis, geen of vrijwel geen sloopwerkzaamheden nodig. Het is vaak een open ruimte waar meteen mee begonnen kan worden om het te renoveren in iets moois.

Afhankelijk van wat je plannen zijn variëren de kosten voor een zolderrenovatie. Er zijn duurdere en minder dure werkzaamheden die verricht kunnen worden. Er zijn zelfs renovatie werkzaamheden die geld kunnen opbrengen. Voor het renoveren van een zolder ben je altijd wel zo een 1500-2000 euro kwijt. Deze kosten bestaan uit het vernieuwen van de vloeren, muren, plafond en het aanbrengen van isolatiemateriaal. Indien je een badkamer op zolder wilt maken ben je zo een 5000 aan de renovatie kwijt en zijn de kosten voor sanitair (douche en/of badkuip, toilet, wastafels ed.) niet meegerekend. De kosten bestaan vooral het aanpassen van de ruimte om deze bestendig te maken tegen vocht.

Wat zijn enkele werkzaamheden die hogere kosten hebben?

Het zal je niet verbazen dat de werkzaamheden die wat duurder zijn en meer kosten hebben, de werkzaamheden zijn waar iets gesloopt moet worden om iets moois te kunnen bouwen. Voorbeelden zijn het plaatsen van dakramen of een complete dakkapel op zolder. Hiervoor moet eerst een gedeelte van het dak gesloopt worden om ruimte te maken voor het plaatsen van het dakraam of dakkapel. De hogere kosten worden vooral veroorzaakt door meer arbeidskosten.

Zijn er ook werkzaamheden bij een renovatie die geld kunnen opleveren?

Er zijn zelfs renovatie werkzaamheden die je aan een zolder kunt doen die uiteindelijk geld opbrengen. Zo kan een investering in een betere isolatie op zolder zichzelf op den duur terugverdienen door het geld wat je maandelijks op de energierekening bespaard. Een ander voorbeeld is het renoveren van een dak wat zijn beste tijd heeft gehad. Wanneer dit niet gerepareerd wordt dan zullen de onderhoudskosten almaar oplopen en kunnen er lekkages ontstaan die alleen maar meer schade aanbrengen. Een investering in een renovatie kan in dat geval veel geld besparen wat je in de toekomst had moeten uitgeven aan reparaties.

Wat zijn de mogelijkheden voor een renovatie op zolder?

Er zijn ontzettend veel mogelijkheden voor de renovatie van je zolder. Zo kan de ruimte op zolder worden benut om bijvoorbeeld een extra slaapkamer te maken, maar ook een kantoorruimte of een kamer om te sporten behoren tot de mogelijkheden. Veel zolders worden nu enkel nog gebruikt om de wasmachine en droger te plaatsen of om de was op te hangen. Die toepassingen kunnen nog steeds worden behouden. De zolder is immers groot genoeg om twee toepassingen te hebben. Een zolderrenovatie is een goede manier om op een goedkope wijze een extra ruimte in huis te maken die allerlei toepassingen kan hebben.

Kun je het beste zelf een renovatie uitvoeren of uitbesteden?

Als je aan een renovatie van de zolder wilt beginnen dan komt de vraag naar voren of je dit zelf wilt gaan doen of dat je het liever uitbesteedt. Sommige mensen zijn zelf enorm handig en kunnen makkelijk zelf een extra wand op zolder neerzetten of zelfs de elektriciteit aanleggen. Echter hebben de meeste mensen hier niet echt verstand van en hebben er ook geen tijd voor om dit allemaal zelf te doen. In dat geval kan je een zolderrenovatie beter uitbesteden aan een specialist op dit gebied. Zeker als er bijvoorbeeld een nieuwe dakraam of een dakkapel geplaatst moet worden. Op die manier weet je ook zeker dat het netjes word gedaan en dat het sneller klaar zal zijn. Er zijn meerdere aannemers te vinden die gespecialiseerd zijn in het renoveren van zolderruimtes. Wanneer je een dergelijke specialist hebt gevonden dan kun je samen met hem of haar de mogelijkheden van een renovatie van jouw zolder bespreken.