Ventilatie is erg belangrijk en eigenlijk de tegenpool van isolatie. Bij isolatie willen we juist de warmte op een bepaalde plek houden. Meestal is dat binnen. Als het winter en buiten koud is, stoken we het binnen lekker warm. Wanneer die warmte zo weer naar buiten gaat, is dat uiteraard zonde van de energie en (vooral) ook zonde van je geld. Energie is immers niet gratis. Als oplossing hiervoor bouwen we onze huizen tegenwoordig bijna helemaal dicht zodat alle warmte lekker binnen blijft. Dat klinkt heel handig, maar toch ligt er een gevaar op te loer, namelijk die van gebrekkige ventilatie.

Waarom is ventilatie belangrijk?

We zijn per dag behoorlijk wat uren in huis te vinden. Sowieso slapen we er, maar we douchen er ook, koken er eten, zitten op de bank, kijken tv en voeden er onze kinderen op. Al deze activiteiten zorgen ervoor dat de lucht in huis wordt gebruikt. We ademen lucht in, verbruiken de zuurstof, en ademen de lucht weer uit. We douchen en maken daarmee de lucht vochtig. We koken en brengen daarmee waterdamp in de lucht. Die verontreinigde of vochtige lucht moet weer vervangen worden door verse lucht, en daarom is ventilatie belangrijk. Zonder ventilatie wordt het muf in huis, en heb je kans dat schimmels en ziektekiemen op vochtige plekken gaan groeien.

Is isolatie dan wel goed?

Isolatie is zeker goed, maar je moet wel afdoende rekening houden met ventilatie. Isolatie en ventilatie zijn elkaars tegenpolen, maar gaan tegelijk ook hand in hand. Wanneer je zorgt voor een goed verhouding tussen ventilatie en isolatie zul je merken dat je woning veel prettiger wordt om in te leven, en zul je bovendien ook nog eens veel geld kunnen besparen op energiekosten.