Indien je in het bezit bent van een voor en-/of een achtertuin heb je geheid te maken met bomen en struiken. De boom in jouw tuin vraagt om een bepaalde verzorging. Denk aan het verzorgen middels snoeien of laten toppen. Hieronder lees je meer over het laten snoeien en kappen van jouw bomen in jouw voor of achtertuin.

Gekapte boom

Waarom snoeien?

Door te snoeien kun je een jonge boom goed in vorm houden. Bij een oudere boom is dat niet meer te doen en is het nut van snoeien vooral om dode takken weg te krijgen of te voorkomen dat de boom te hoog of te breed wordt.

Dit kun je zelf doen, maar is het verstandig om dit aan een specialist over te laten. Het is soms erg lastig om te weten wanneer en waar de boom gesnoeid moet worden. Zeker als je nogal wat bomen hebt kan dit bovendien een hele klus zijn, een klus waar lang niet iedereen zin in heeft.

De vraag is begrijpelijk en ergens ook wel terecht. waardoor je de voor- en nadelen van uitbesteden het beste kunt opsommen en na kunt gaan waar je voor wilt gaan. De prijzen liggen gemiddeld tussen de €30 tot €40 per uur voor het snoeien.

Kettingzaag

Het snoeien of kappen van een hoge boom kan gevaarlijk zijn. Iets wat voor je het wiel uitvinden is is voor een ervaren hoveniersbedrijf een dagelijkse klus. Het kappen van een boom of meerdere bomen vraagt om deskundigheid. Voorkom schade aan jouw woning, jezelf of aan anderen. Denk aan schade als dat de boom verkeerd valt en schade verricht op het dak van jouw buren of dat de boom een voorbij rijdende fietser of voetganger raakt.

Naast dat jouw veiligheid en die van anderen gevaar kunnen lopen is er een andere reden waarom je het beter kunt uitbesteden. Er bestaan verschillende soorten bomen met elk een eigen manier van verzorgen. Een tuinman en hovenier weet wat voor boom het is en welke verzorging de boom nodig zal hebben. Gebrek aan kennis kan een boom schaden.

Specialist inschakelen

Het snoeien zelf is zelf een vak apart. Als je een boom verkeerd snoeit kun je de boom beschadigen en ziek maken. Een zieke boom krijgt kale plekken en dorre bladeren. Daarnaast een lelijke vorm. Wanneer je deze schade heeft aangericht kun je het niet meer terugdraaien.

6 meter boom snoeien

Het is dus raadzaam om het uit te besteden aan een tuinman of hovenier. Zo bespaar je een heleboel energie en weet je zeker dat jouw boom de juiste verzorging krijgt. Een boomverzorger zal de nodige verzorging op de juiste manier bieden zodat je een jaar lang kunt genieten van jouw boom in jouw tuin. Dit is het seizoen wanneer het raadzaam is. Je kunt dus ervan afwijken.

Zelf boom snoeien

Zoals hierboven al aangegeven kun je kleine snoei werkzaamheden zelf uitvoeren. Wanneer je te maken heeft met hoge struiken en-/of bomen is het raadzaam om een hoveniersbedrijf in te schakelen. Hoveniersbedrijven zijn gespecialiseerd in het verwijderen van lage en hoge bomen en kleine en grote bomen.