Het is belangrijk om in je huis de luchtvochtigheid goed te kunnen beheersen en regelen. Een te hoge of en te lage luchtvochtigheid kan allemaal klachten veroorzaken en slecht zijn voor de woning en onze gezondheid. Bij een goede luchtvochtigheid in een huis functioneer je gewoon veel beter.

Hoe meet je de luchtvochtigheid in een huis?

In een huis kun je de luchtvochtigheid meten met een hygrometer. Deze geeft aan wat de luchtvochtigheid is. Het beste is als er een waarde op het scherm staat van 40 tot 60 procent. Als het hoger of lager is dan is het verstandig om op zoek te gaan naar de reden hiervoor. Het kan komen door een slechte ventilatie van het huis, lekkage of bijvoorbeeld condensatievorming.

De klachten bij een slechte luchtvochtigheid in een huis.

Vaak ontstaat er een hoge luchtvochtigheid als er niet voldoende geventileerd wordt. Er ontstaat een vochtige omgeving waar schimmels zich gemakkelijk kunnen ontwikkelen. Je kunt hierdoor meer last hebben van allergische reacties, benauwdheid, hoofdpijn, verkoudheid, hoesten en eczeem of jeuk op de huid.

Een te droge lucht!

In de winter kun je last hebben van een te droge lucht in je huis. De verwarming staat volop aan om het lekker warm te houden en het wordt dan een stuk droger in je woning. Het grootste nadeel is dat stof meer in de woning zal gaan zweven. Je kunt last krijgen van je contactlenzen of huidklachten krijgen. Ook zullen je slijmvliezen uitdrogen, je meer hoesten, de huid gaan schilferen, droge ogen hebben en je een slechter concentratievermogen krijgen. Ook hoofdpijn kan komen door een te droge woning.

Heb je de volgende pagina’s al bekeken?

Vochtbestrijding algemeen
Vochtbestrijding voordelen
Grondstabilisatie
Impregneren van de muren
Vochtvreter
Grondwater problemen
Kelderafdichting
Lekkages afdichten
Gezondheidsklachten
Vochtbestrijding kosten
Vochtbestrijder inschakelen
Vochtbestrijder offertes