Er zijn diverse soorten airco’s. We zetten de meest voorkomende op een rijtje.

Welke soorten airco’s zijn er?
De meest voorkomende airco is de mobiele airco. Het gaat hier om een redelijk forse kast op wielen waardoor de airco te verrijden is en naar andere kamers verplaatst kan worden. Het nadeel is echter dat er altijd een buis aan vast zit die de warmte af moet voeren. Deze buis laat je buiten uitkomen, bijvoorbeeld via een venster.

Een ander type airco is het split-systeem. Hierbij wordt er buiten de ruimte een motorblok geplaatst, dit zijn de herkenbare rechthoekige systemen met een ventilator erin; vaak te zien op winkelgebouwen. In de ruimte zelf bevindt zich een smalle airco unit die de koude lucht de ruimte in blaast. Deze smalle airco unit is verbonden met het motorblok buiten de ruimte, waardoor je in de ruimte zelf weinig lawaai hoort en niet veel ruimte nodig hebt.

Een uitbreiding hierop is het multisplit-systeem. Hierbij is er één motorblok buiten de ruimte, maar kunnen er meerdere smalle airco units zijn die in de ruimte koude lucht blazen.
Een laatste alternatief is een luchtgordijn. Deze vorm van airco kom je vaak tegen in winkels en andere gebouwen waar de deuren regelmatig open gaan. Dit type airco maakt als het ware een gordijn door de lucht op een bepaalde manier omlaag te blazen. Zo kom je direct in een koude ruimte, zonder dat er veel warmte naar binnen komt of kou naar buiten kan.

Welke airco is het handigste voor mij?
Als je op dit moment geen airco hebt, raden we aan een mobiele airco aan te schaffen. Deze is, zoals de naam al aangeeft, mobiel, en dus eenvoudig naar andere ruimtes te verplaatsen. Je kunt zo bijvoorbeeld overdag de woonkamer koelen, en ‘s avonds de slaapkamer, zonder hiervoor twee verschillende airco units voor te moeten aanschaffen.