Een airco in een slaapkamer kan zeer aangenaam zijn. Zelfs in Nederland kan het immers voorkomen dat het in de zomer zo heet is dat je nauwelijks lekker kunt slapen. Met een airco kun je dat voorkomen, en de warmste ruimte aangenaam koel krijgen.

Wat voor airco heb je nodig?
Voor een slaapkamer is het verstandig om een mobiele airco aan te schaffen, en geen airco in te laten bouwen. Een in te bouwen airco is allereerst fors duurder dan een mobiele airco, en bovendien is een mobiele airco eventueel te verplaatsen naar andere ruimtes die gekoeld moeten worden. Op die manier kun je de airco overdag in de woonkamer plaatsen, en bijvoorbeeld ‘s avonds naar de slaapkamer rijden. Op die manier kun je met één airco twee kamers koelen.

Wat kost een airco?
De meeste airco’s kunnen meteen al behoorlijk forse ruimtes verkoelen. Dat lijkt misschien overkill, maar de aangegeven capaciteit is echt de maximale capaciteit. Wanneer je (ver) onder die capaciteit blijft, zal de kamer snel gekoeld kunnen worden en zal de airco niet de hele tijd hoeven te draaien. De airco koelt dan enkel wanneer de temperatuur boven de ingestelde doeltemperatuur komt.

Een airco voor zo’n 70 kubieke meter kost circa € 250. Een dergelijke airco gebruikt ongeveer 2000 Watt, wat neerkomt op circa € 0,50 per uur. Dat bedrag zijn de kosten als de airco gedurende dat uur continu moet koelen. In kleinere ruimtes is dat echter niet het geval, en zullen die kosten flink lager uitpakken. Uiteraard verschilt dat fors per kamer en woning, het hangt vooral af van de grootte van de kamer, de begin- en buitentemperatuur, de kracht van de airco, de efficiëntie van de airco en de isolatie van de ruimte.