Een airconditioning wordt ook wel een klimaatregeling genoemd of een luchtregeling of luchtbehandeling. Een airconditioning zorgt er voor dat de lucht gereguleerd wordt in een gebouw, een auto, vliegtuig of een trein. Andere namen zijn ook airco, luchtregelaar, klimaatregelaar, comfortkoeling en klimaatregeling.

Airco’s zijn ideale apparaten om de binnenklimaat te reguleren. Klimaatsystemen regelen voornamelijk de temperatuur van de lucht en de binnenruimtes. Afhankelijk van je wensen kun je koude of warme lucht in je huis laten blazen door een airco. Je zou denken dat alleen grote winkelcentra en kantoorpanden airconditioners gebruiken, maar ook in particulieren woningen worden combimodellen gebruikt. Deze zorgt niet alleen voor klimaatregeling maar ook voor ventilatie. Een andere benaming voor een airco dat ook vaak gebruikt wordt zijn luchtregelaar, klimaatregelaar, comfortkoeling of klimaatsysteem. Een aangenaam binnenklimaat kan dus met een airco gecreëerd worden waar wonen en werken nog leuker wordt.

Lekker koel met een airconditioning

Met een airconditioning is het mogelijk om de temperatuur en het vochtgehalte in een ruimte te beheersen. De airco wordt vaak in verband gebracht met het afkoelen van een ruimte. Het wordt echter ook gebruikt om de ruimtes wat warmer te maken. Er zijn verschillende types en soorten airconditioning waar je voor kunt kiezen. Het ligt aan het soort ruimte welke gekoeld of verwarmd moet worden.

De geschiedenis van de airconditioning

In het jaar 1902 was het de Amerikaan Willis Carrier die een systeem bedacht om de temperatuur in een drukkerij beter te beheersen. In 1924 was het een bioscoop welke voorzien werd van een airco. Hierdoor steeg de omzet van deze bioscoop sterk. Het duurde daarom ook niet lang voordat er 300 bioscopen waren met een luchtkoeling.

Er zijn veel modellen waar je uit kunt kiezen. Zo bestaan de volgende modellen: wandmodel, cassettemode, vloermodel, plafondmodel, kanaalsysteem, een mobiele airconditioner, airco voor caravan of camper. Ondanks dat een airco gezien wordt als een luxe item is het voor veel mensen betaalbaar. De prijzen zijn gekelderd en kun je al voor enkele honderden euro’s een prima werkend model kopen. Een airco met energielabel A kan ook nog eens zorgen voor weinig energieverbruik. Deze zijn wel duurder in aanschaf maar gezien de lange levensduur verdien je het geld terug door de besparing die het jaar in jaar uit zal opleveren.

Hoe werkt een airconditioning?

Een airconditioning kan werken met een warmtepomp. Eigenlijk is dit hetzelfde principe als van een koelkast. Ook kan een airco werken met de verdamping van water.
Een warmtepomp is een kringloop van vloeistoffen met een laag kook punt. Deze stof verdampt in de pomp en condenseert later weer tot vloeistof aan de buitenkant. Hierdoor is het mogelijk om de lucht af te koelen.

Wanneer men gebruik maakt van een waterverdamper dan wordt de luchtvochtigheid hoger en de wordt de verdampingsenergie aan de lucht onttrokken. Hierdoor daalt de temperatuur.

Bron:
> AirconditioningWijzer.nl