Een binnenschilder kan tal van klusjes en reparaties in het huis uitvoeren. Uiteraard kan een binnenschilder klussen binnenshuis uitvoeren, maar deze schilder kan natuurlijk veel meer dan dat.

Wat doet een binnenschilder?
Een binnenschilder kan, ondanks dat de naam misschien anders doet vermoeden, ook buitenshuis schilderen. Hij of zij is daar misschien niet in gespecialiseerd, maar het principe is gelijk.

Een binnenschilder kan verder nog tal van andere klusjes opknappen. Zo kun je ook voor behangwerk bij de meeste schilders terecht. Ook voor het laten aanbrengen van stucwerk in de kamers of het geven van kleuradvies ben je bij zo een schildersbedrijf aan het juiste adres. Sommige schilders doen daarnaast nog diverse klussen zoals het plaatsen van schuttingen, het plaatsen van isolatie, glaszetten, houtrot renovatie, uitvoeren van kleine timmerwerkzaamheden, enzovoorts.

Waarom binnenschilderwerk?
Een van de belangrijkste redenen om een schilder in te huren voor binnenschilderwerk heeft te maken met onderhoud van een woning of kantoorpand. Van tijd tot tijd kunnen er binnenshuis overal scheurtjes en verkleuringen ontstaan of bijvoorbeeld is er loslatend verf op de muren of het plafond. In zo een geval kost het geld om onderhoud uit te voeren maar krijg je hier ook zeker wat voor terug. Je kunt natuurlijk nog langer genieten van je woning en zorg je er voor dat de binnenruimtes er weer uitstekend uitzien. Het wooncomfort is verhoogd!

Daarnaast levert goed binnenschilderwerk ook extra bescherming op. Je woning is beschermt tegen:

slijtage; ondergronden van hout gaan langer mee
vocht; door de ondergronden goed af te lakken kun je bepaalde binnenruimtes tegen vocht beschermen
schimmels; door het juiste verf te gebruiken kun je schimmels in bijvoorbeeld de badkamer voorkomen

Wat zijn de binnenschilder kosten?
Een binnenschilder kost ongeveer €40,- euro per uur of €35,- euro per m2. Uiteraard verschilt dat van bedrijf tot bedrijf, informeer dus altijd even bij een lokale schilder naar de exacte kosten voor jouw opdracht. In plaats van een uurloon kan een schilder ook per vierkante meter (m2) of op basis van een offerte worden ingehuurd. In het eerste geval spreek je een bepaalde prijs per vierkante meter af en betaal je dan ook achteraf enkel voor het geschilderde werk. Het maakt dan in principe niet uit hoe lang een schilder over het werk doet, aangezien je een vaste prijs per m2 zal betalen.

Let hierbij echter wel op dat je duidelijk afspreekt wat het eindresultaat moet zijn. Als een schilder per vierkante meter wordt betaald, kan het voor hem of haar aantrekkelijk zijn om net wat sneller te werken en dus een laagje minder te verven of wat minder grondig te schilderen. Hetzelfde geldt bij werken op basis van een offerte.

Ook dan dien je vooraf goed af te spreken wat je precies van de schilder verwacht. Goede schilders geven een garantie op het eindresultaat. Let hier ook op en bespreek deze punten voordat je een binnenschilder inhuurt.

Verlaagd BTW-tarief (6%)
Dit jaar geldt er trouwens ook een verlaagd BTW-tarief (6% BTW) op het schilderen. En profiteer je dus van lagere kosten als je van plan bent om het schilderwerk uit te besteden. Op de website van de Rijksoverheid vind je meer.

Een gemiddelde binnenschilder kost rond de €40,- euro per uur of €35,- euro per vierkante meter (m2). Dit bedrag per uur of per m2 kan natuurlijk per schildersbedrijf in jouw woonplaats verschillen, maar je zou dat wel als richtprijs kunnen aanhouden.

Wat is een redelijke prijs?

De gemiddelde prijs is niet altijd een redelijke prijs. Die prijs hangt van tal van factoren af. Denk hierbij vooral aan de kwaliteit, maar ook aan zaken als bijkomende kosten, ervaringen van andere klanten en de snelheid waarmee het project wordt opgeleverd.

Een schilder kan nog zo goedkoop zijn; als hij prutswerk aflevert heb je er natuurlijk niets aan. Ook kan een schilder nog zo netjes werken, maar als hij de deadline keer op keer uitstelt en voor je gevoel overal veel te lang over doet, zal een prettige samenwerking er waarschijnlijk niet in zitten. In zo een geval kun je dan beter een prijs per vierkante meter afspreken.

Je zult daarom per geval moeten afwegen wat je voor een schilder over hebt. Door alle factoren mee te nemen kun je zelf bepalen of het uurtarief acceptabel is of niet. De gemiddelde prijs van €40,- is daarbij niet meer dan een gemiddelde. Het opvragen van meerdere offertes helpt je bij het maken van een betere keuze doordat je de prijzen in jouw regio kunt vergelijken.

Algemene prijzen schilder

Voor onderstaande oppervlakten gaan we uit van een gemiddelde woning.

Tarief per m2 €30,- euro Inclusief materialen en verf
Uurtarief €40,- euro Inclusief materialen en verf
Soort Aantal Tarief Beschrijving
Deur 1 €100,- euro Deur en deurpost
Muren 35 m2 €800,- euro Incl. materiaal
Plafond 30 m2 €650,- euro Incl. materiaal
Kozijnen 10 m2 €500,- euro Incl. verf en lak
Dakkapel 1 €550,- euro Helemaal inclusief kozijnen
Trap 1 €450,- euro

De bovengenoemde tarieven zijn inclusief 6% BTW, arbeidsloon en materiaalkosten. Afhankelijk van wat je precies wilt schilderen zullen de prijzen natuurlijk variëren. De prijzen gaan omhoog als je moeilijk bereikbare plekken wilt laten schilderen en gaan de prijzen omlaag als je een groot aantal m2 wilt laten schilderen. Een offerte op maat geeft je een goed inzicht in de kosten.

Verlaagd BTW-tarief (9%)

Dit jaar geldt er een verlaagd BTW-tarief (6% BTW) op het schilderen. En profiteer je dus van lagere kosten als je van plan bent om het schilderwerk uit te besteden. Op de website van de Rijksoverheid lees je hier meer over.

Offertes opvragen en vervolgens vergelijken?

Om te weten wat de prijs voor jouw specifieke opdracht is, kun je diverse schilders in de buurt benaderen en vragen of ze een offerte voor jou kunnen opstellen.

Het voordeel van het benaderen van deze lokale schildersbedrijven is dat je ongeveer weet wat een goede prijs voor jouw klus zal zijn. En kun je uiteindelijk besparen op de kosten die je moet maken.

Mogelijkheden
Met een binnenschilder heb je tal van mogelijkheden om jouw klusjes op te laten knappen. Behalve schilderen, kan een binnenschilder ook tal van andere klussen oppakken en wegwerken. Denk hierbij aan behangen, het uitvoeren van kleine klusjes waar je eigenlijk een timmerman voor nodig zou hebben, of het buitenshuis schilderen.

Specialisaties
Een binnenschilder is natuurlijk, zoals de naam al aangeeft, gespecialiseerd in het schilderen van objecten en oppervlakten die zich binnenshuis bevinden. Tijdens de opleiding tot schilder krijgen zij echter een veel breder vakkenpakket dan enkel het schilderen van bijvoorbeeld de kozijnen of de trap. Een binnenschilder is daardoor altijd breder inzetbaar dan je in eerste instantie zou denken.

Vergelijk lokale binnenschilders
Vergelijk de tarieven van schilders in jouw regio. Op deze manier kun je besparen op de kosten die je moet maken.

Kosten binnenschilder
Een binnenschilder hoeft niet zo duur te zijn. Het gemiddelde tarief voor een binnenschilder zal rond de €40,- euro per uur liggen, maar uiteraard zijn er ook bedrijven en ZZP’ers waarbij de binnenschilder al voor de helft van dat bedrag langs komt.

Of de kwaliteit dan nog steeds is wat je verwacht valt dan nog te bezien, maar het geeft wel aan dat er voor elke prijs wel een binnenschilder te vinden is. Let wel op dat je je niet in het illegale circuit gaat bevinden. Er zijn namelijk veel schilders die zwart werken; iets dat in Nederland simpelweg illegaal is en waar ook jij uiteindelijk voor aansprakelijk bent bij een controle van de Inspectie SZW. Bij controles wordt er ook gekeken of een schilder veilig werkt; ook dit is belangrijk aangezien er nog steeds zo een 5 doden per jaar vallen in de schildersbranche.

Een goed schildersbedrijf inhuren?
Het is raadzaam om met diverse schilders in gesprek te gaan voordat je een keuze maakt. Door de prijzen naast elkaar te leggen kun je een goed beeld van de markt krijgen. En dus kiezen voor het schildersbedrijf dat jou het beste kan helpen. Zo betaal je niet te veel voor het schilderwerk. Vraag schildersoffertes op.

Binnenschilder inhuren
Het inhuren van een binnenschilder is geen lastige opgave. Je benadert de binnenschilder met jouw opdracht, vertelt wat de gewenste uit te voeren werkzaamheden zijn en laat de schilder een offerte opstellen. Na goedkeuring van die offerte kan de binnenschilder aan de slag en met de klus beginnen.

Waar vind je een betrouwbare schilder?
Maar waar vind je nu precies een betrouwbare binnenschilder? Je zou natuurlijk gewoon kunnen zoeken op het internet naar binnenschilders bij jouw in de buurt. Je vindt dan waarschijnlijk tal van schilders en als je in een groter dorp of stad woont zijn dat er soms zelfs zoveel dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Waar let je dan op? Wanneer is iemand een goede binnenschilder?

Schildersbedrijven in jouw regio vergelijken?
Vergelijk de uurtarieven van schildersbedrijven in jouw regio. Op deze manier kun je besparen op de kosten die je moet maken.

Waar let je op bij het inhuren van een binnenschilder?
Wat een goede binnenschilder is, valt niet zo eenvoudig uit te leggen. Allereerst kun je afgaan op de eerste indruk die je krijgt. Als iemand serieus met jou en jouw opdracht omgaat, zal de samenwerking prettiger verlopen dan wanneer iemand telkens te laat komt en je de indruk geeft dat hij of zij helemaal geen zin in de opdracht heeft.

Verder zijn er diverse keurmerken waar je op kunt letten. Als een binnenschilder bij een van deze keurmerken is aangesloten, zal er in ieder geval een keurmerk zijn dat garant staat voor de binnenschilder. In het geval van problemen kun je je eenvoudig tot dat keurmerk wenden in de hoop dat ze kunnen bemiddelen en je kunnen helpen met een oplossing. Ook zal in het geval van een faillissement jouw opdracht door een andere erkende schilder overgenomen en komt jouw eventuele aanbetaling niet in gevaar.

De twee bekendste keurmerken voor schilders zijn die van de Stichting AF-Erkenningsregeling en het keurmerk Betere Schilder. Controleer altijd wel even op de websites van deze keurmerken of een schildersbedrijf ook echt bij het keurmerk is aangesloten. Dat is namelijk niet altijd het geval, ook al zegt een schilder misschien van wel. Dat soort bedrijven zou je dus direct moeten mijden.

Een vakman voor jouw schilderwerk inschakelen?
Het is verstandig om eerst met verschillende schildersbedrijven in gesprek te gaan voordat je een uiteindelijke keuze maakt. Door de prijzen naast elkaar te leggen kun je een prima beeld van de markt krijgen. En kun je dus kiezen voor het schildersbedrijf dat jou het beste kan helpen. Zo betaal je tevens ook niet te veel voor jouw schilderwerk. Lees verder op pagina deskundig advies.

Binnenschilder gezocht
Een binnenschilder inhuren is zeker geen lastige klus. Je bedenkt wat je precies uitgevoerd wilt hebben, legt dat aan de binnenschilder voor en laat hem een offerte opstellen. Na ontvangst van de offerte keur je die al dan niet goed en kan de binnenschilder aan de klus beginnen.

Waar vind je een goede binnenschilder?
Het lastigste is misschien nog wel om een goede binnenschilder te vinden. Je kent er misschien een persoonlijk, maar het is raadzaam in ieder geval meer dan één schilder te benaderen. Je kunt dan van meerdere bedrijven een offerte opvragen en weet zo wat een goede prijs voor jouw project is. Maar wanneer is een binnenschilder een goede binnenschilder? En waar moet je precies op letten?

Schildersbedrijven in jouw postcodegebied vergelijken?
Vergelijk gratis de tarieven schilders in jouw regio. Op deze manier kun je besparen op de kosten die je moet maken. Maak gebruik van een professionele schilder.
Wanneer is een binnenschilder een goede binnenschilder?

Allereerst kun je natuurlijk letten op de keurmerken. Voor schilders zijn er twee bekende keurmerken; het keurmerk van Stichting AF-Erkennningsregeling en het keurmerk Betere Schilder.

Let wel op dat een binnenschilder die is aangesloten bij een keurmerk lang niet altijd een goede binnenschilder hoeft te zijn en een schilder die niet bij een keurmerk is aangesloten lang niet altijd onbekwaam en slecht is.

Verder kun je letten op de ervaringen van anderen. Misschien heb je kennissen die een binnenschilder kennen en daar ervaring mee hebben en je kunnen vertellen of het om een goede of om een slechte binnenschilder gaat. Op die manier kun je een weloverwogen keuze maken voor een bepaalde schilder en houd je de kosten onder controle.

Vergelijk de prijzen

Wat kost het om een schildersbedrijf voor jouw klus in te huren? Vraag nu gratis en vrijblijvende offertes op maat op. En vergelijk het aanbod in jouw regio.