Er bestaat soms verwarring tussen Eternit en asbest. Aan het hoofdlettergebruik is al te zien dat het om twee verschillende zaken gaat. Eternit is de fabrikant van veel asbesthoudende materialen en asbest is het materiaal dat voor talloze doeleinden kan worden gebruikt.

Eternit is dus enkel de merknaam van de fabrikant. Er zijn diverse asbesthoudende producten op de markt verschenen die de naam Eternit dragen. Aangezien hier veel verwarring door wordt gezaaid (mensen noemen asbest soms onterecht Eternit en Eternit wordt soms onterecht asbest genoemd) is er sprake van zogenaamde antonomasie: de merknaam wordt als soortnaam gebruikt. Dit zien we bijvoorbeeld ook bij Bikini, wat in feite een merknaam is maar tegenwoordig als soortnaam voor de tweedelige damesbadkleding wordt gebruikt.

Eternit

Eternit was een producent van veel asbesthoudende materialen. Het was hier echter niet de enige in; ook Asbestonia, Martinit en nog enkele andere waren bekende producenten van dergelijke materialen. Eternit groeide echter fors en nam uiteindelijk veel producenten over, waardoor Eternit steeds groter en dientengevolge steeds bekender werd.

Leuk detail is overigens dat de onderneming nog steeds bestaat. Na het algehele verbod op asbest is het bedrijf zich gaan toeleggen op de productie van andere –veiligere– soorten dakbedekking.

Belangrijk om te weten is dus dat Eternit een producent was van asbesthoudende materialen en de termen dus niet door elkaar gebruikt kunnen worden.

Mesothelioom

Een kwaadaardige mesothelioom wordt ook wel longvlieskanker of borstvlieskanker –afhankelijk van de locatie van de tumor– genoemd. Deze specifieke tumor wordt veroorzaakt door de inademing van asbestvezels. De ziekte is normaliter erg zeldzaam maar door de opkomst van de industriële behandeling van asbest is het tegenwoordig helaas niet meer zo heel erg zeldzaam. De ziekte komt dan ook veel vaker voor dan bijvoorbeeld buikvlieskanker.

Asbest

De mesothelioom wordt veroorzaakt door asbest. Dat houdt niet per definitie in dat de patiënt in kwestie altijd blootgesteld moet zijn geweest aan grote hoeveelheden asbestvezels. In de gewone buitenlucht zwerven duizenden asbestvezels rond waardoor in principe iedereen een mesothelioom kan ontwikkelen.

Hoewel voor asbestose (asbestkanker) een langdurige blootstelling aan asbest benodigd is, kan een mesothelioom al ontstaan bij een geheel kortstondige blootstelling aan asbest. Wel hangt de kans dat er een mesothelioom wordt ontwikkeld af van de concentratie aan asbestvezels. Dat zegt echter nog niets over de (on)mogelijkheid om de kanker te ontwikkelen. De kans om de loterij te winnen is immers ook nihil en toch winnen voldoende mensen een grote prijs.

Symptomen

De ziekte openbaart zich meestal pas na 30 tot 40 jaar na blootstelling. Dit kan variëren van 10 tot 60 jaar na blootstelling. Bekende symptomen zijn kortademigheid, vermagering, vermoeidheid en pijn op de borstkas. Ook kan de patiënt overmatig veel gaan hoesten en in sommige gevallen kan het slikken bemoeilijkt worden. Het is dus meestal wel duidelijk als er een mesothelioom aanwezig is.

Behandeling

Helaas is er geen genezende behandeling voor een mesothelioom mogelijk. Wel kunnen de symptomen worden verlicht. Nadat de diagnose is gesteld overlijdt doorgaans 80 procent van de patiënten binnen een jaar en vrijwel niemand overleeft ook het tweede jaar.