Asbest kun je in je huis tegenkomen, je garage en ook in bedrijven of op een agrarisch bedrijf. Het is volop toegepast op verschillende manieren. In het verleden sprak men ook wel van Eternit in plaats van asbest. Tegenwoordig is het echter alleen nog maar asbest waar men het over heeft. Eternit was een van de bedrijven welke in Nederland de asbest cementen maakte. Ze maakten het asbest en zorgden ervoor om het op grote schaal te kunnen gebruiken in ons land. De schadelijke gevolgen van asbest waren toen nog niet zo bekend voor ons. We weten nu dat het beter is om geen gebruik te maken van asbest. In sommige gevallen kun je ook subsidie op het verwijderen van asbest krijgen.

Wat is het nu eigenlijk?

Het asbest is een natuurlijk materiaal wat een aantal waardevolle eigenschappen heeft. Het is een licht materiaal van gewicht en daarnaast ook erg sterk. Ook is het een uitstekend isolatie materiaal welke bijzonder flexibel is. Het is een goed materiaal om te gebruiken onder vloeren en in cement. Het asbest is echter een zeer schadelijke stof gebleken voor de gezondheid waardoor het belangrijk is om mensen hier zo min mogelijk aan bloot te stellen. Natuurlijk wel jammer, aangezien het zo’n uitstekend bouwmateriaal is.

De verschillende soorten asbest

Er zijn meerdere soorten asbest. Het wordt vaak opgedeeld in twee groepen. Hier gaat het om hechtgebonden en niet hechtgebonden asbest. De hechtgebonden asbest is minder risicovol dan de niet hechtgebonden variant van het asbest. Het gaat om de vezels in de asbest welke ervoor zorgen dat u last kunt krijgen van de gezondheid. Als er niet hechtgebonden asbest in je huis zit dan is het belangrijk om het zo snel als mogelijk te verwijderen.

Asbest wetgeving

Als je gaat werken met asbest dan is het belangrijk om te weten dat asbest gevaarlijk is. Er gelden daarom zelfs wettelijke regels. Het is belangrijk om uzelf goed te beschermen. Welke regels er precies gelden is afhankelijk van verschillende factoren. Ook is het belangrijk om te weten of u beroepsmatig met asbest omgaat of als een particulier.

Particulieren en de asbest wetgeving

Als je als particulier met asbest omgaat dan is het belangrijk om te weten, dat je met het asbestverwijderingsbesluit 2005 te maken krijgt. Ook het bouwbesluit geldt.

Als u beroepsmatig actief bent met asbest (als werkgever, werknemer of zelfstandige) dan is het belangrijk om ook op de hoogte te zijn van het Arbeidsomstandighedenbesluit.

Het is ook goed om op de hoogte te zijn van het productenbesluit asbest. Hierin wordt aangegeven hoe het asbest beheerd moet worden en het asbest mag worden bewerkt.

Asbest prijzen

Wil je zelf asbest gaan verwijderen en wil je graag weten waar je rekening mee moet houden? Dan is het belangrijk om de grootte van de ruimte te kennen of de hoeveelheid golfplaten welke je wilt laten verwijderen en wil laten verwerken. Er zijn vaak nog aanvullende kosten voor het asbesthoudende afval. Als je het asbest zelf wilt verwijderen dan is het belangrijk om over de juiste materialen te beschikken om zo de gezondheidsrisico’s te beperken.

De afmetingen van de ruimte met het asbest

De kosten van het asbest en de asbest prijzen hangen sterk af van de grootte van een ruimte. Het heeft te maken met het feit dat een gecertificeerd bedrijf de ruimte moet nagaan op sporen van asbest en het hierna professioneel moet gaan verwijderen. Hieronder hebben we een indicatie weergegeven van de mogelijke kosten op basis van de grootte van de kamer. De prijzen zijn exclusief BTW.

  • 1 ruimte tot en met 35 m2: €755 – €955
  • 2 ruimten tot en met 40 m2: €855 – €1.055
  • 2 ruimten tot en met 70 m2: €1.455 – €1.955
  • 3 ruimten tot en met 50 m2: €1.005 – €1.405

Asbestziektes

Ondanks dat het asbest een uitstekend en zeer goed materiaal is om mee te bouwen en om te gebruiken als isolatiemateriaal, heeft het meer nadelen dan voordelen. De nadelen zitten hem natuurlijk vooral in de gevaren voor de gezondheid welke het oplevert en ook welke verschillende asbestziektes je allemaal kunt krijgen. Het is goed om dit natuurlijk te voorkomen. Niet voor niets heeft de overheid het gebruik van asbest verboden. Al vele jaren mag het niet meer gebruikt worden. Natuurlijk helemaal terecht. Helaas treffen we nog dagelijks woningen aan waarin asbest is gebruikt. Asbest wat mogelijk asbestziektes heeft bezorgd aan anderen.

Welke asbestziektes zijn er allemaal?

De belangrijkste asbestziektes zijn natuurlijk de asbestkanker en ook het longkanker door asbest. Het ontstaat doordat de kleine asbestvezels in ons lichaam terecht komen en door het lichaam niet verwijderd of afgevoerd kunnen worden. Het is natuurlijk het beste om het te voorkomen. Helaas is dat niet altijd mogelijk geweest. Vele jaren geleden waren de schadelijke gevolgen van asbest nog niet bekend bij ons. Dit en het feit dat asbest pas vele jaren later naar voren kan komen zorgt ervoor dat het nog steeds slachtoffers maakt.

Voorkomen is beter dan genezen

Als je in of rondom je woning asbest hebt dan is het goed en verstandig om maatregelen te treffen. Zorg ervoor dat je jezelf beschermt tegen het asbest. Tref de juiste maatregelen of haal juist het asbest weg uit je woning. Het is beter en verstandiger om dit zo snel als mogelijk te doen. Vraag meerdere offertes op bij verschillende asbest verwijderingsbedrijven en laat een inventarisatie doen door dat bedrijf. Hierna kun je het asbest door hun laten verwijderen. Kies een goed en betaalbaar bedrijf!

Bronnen:

> www.rijksoverheid.nl
> www.asbest-subsidies.nl
> www.infomil.nl
> www.arboportaal.nl