Wanneer u besluit uw dak te isoleren, is het natuurlijk van belang te weten hoeveel u dit gaat kosten. Zo’n 30% van de warmte bij niet of slecht geïsoleerde woningen verdwijnt via het dak. Hoewel dakisolatie dus vrijwel altijd rendement oplevert, is het van belang uit te rekenen hoe u uw investering het beste kan terugverdienen. De totstandkoming van de prijs van dakisolatie is ruwweg op te delen in 3 componenten:

  1. De te benutten ruimte voor isolatie.
  2. De keuze voor het soort isolatiemateriaal.
  3. De moeite die het kost om het dak te isoleren.

De totaalprijs van het isoleren van uw dak ligt ongeveer tussen de €1000,- en €6000,-, op basis van een vloeroppervlakte van uw huis van 80 vierkante meter. De prijs binnen deze marge verschilt dus door de keuze voor het isolatiemateriaal, de moeilijkheid van het plaatsen en hoe u de isolatie wenst te laten afwerken. De meest gebruikte isolatiematerialen zijn glaswol en isolatieplaten.

De prijs van glaswol

Glaswol als isolatiemateriaal begint bij ongeveer € 10,- per vierkante meter. Het betreft dan glaswol met R-waarde 4, wat iets zegt over de kwaliteit van het isolatiemateriaal. Wanneer u het glaswol laat plaatsen begint de prijs bij zo’n € 25,-, waarbij gezegd dient te worden dat via premies en belastingaftrek de prijs tot ongeveer de helft kan dalen.

De prijs van isolatieplaten

Isolatieplaten met eveneens een R-waarde 4 beginnen qua prijs bij zo’n €12,- per vierkante meter. Net als bij glaswol zal u ongeveer €25,- betalen wanneer u de platen laat plaatsen. Ook hier is er de mogelijkheid om via belastingregelingen en premies een noemenswaardig deel van de prijs af te krijgen.

Zelf plaatsen of laten plaatsen?

Hoewel het zelf plaatsen van dakisolatie geen echt moeilijke klus is, biedt het laten plaatsen van dakisolatie enkele interessante prijstechnische voordelen:

  1. In tegenstelling tot BTW percentage van 21% op materiaalkosten wanneer u zelf dakisolatie plaatst, betaalt een uitvoerder slechts 6% BTW.
  2. Netbeheerders betalen veelal het dubbele aan premie wanneer u de dakisolatie laat doen dan dit zelf gaat uitvoeren. Dit scheelt al snel enkele honderden euro’s.
  3. Als u de dakisolatie laat plaatsen kunt u 30% van het factuurbedrag terugkrijgen met een maximum van € 3010,-.

Bekijk pagina dakisolatie prijzen.