Een HR ketel wordt steeds populairder in ons land. HR staat voor hoog rendement. Het is mogelijk om met een HR ketel te besparen op de energierekening en daarnaast ook te zorgen voor een beter milieu. Er zijn volop voordelen om te kiezen voor een HR ketel in plaats van een normale CV ketel.

Waarom is een HR ketel zuiniger?

Een HR ketel is zuiniger dan een normale ketel door het benutten van de warmtedampen welke vrijkomen als het gas verbrand wordt. Normaal verdwijnen deze dampen door de afvoerpijp naar buiten. Bij een HR ketel worden deze waterdampen gebruikt om nieuw water op te warmen. Hierdoor ontstaat er een besparing van de energie van 25%. Het is op die manier mogelijk dat het rendement van een HR ketel op 100% ligt, waar het bij een cv ketel op ongeveer 80% ligt. Ga je een nieuwe ketel aanschaffen, dan is het aan te raden om voor de energiezuinige HR ketel te kiezen. Waarom? De HR ketel is het beste voor jouw portemonnee maar ook voor het milieu.

Wat kost een HR ketel?

De gemiddelde prijs van een HR ketel ligt tussen de €1000 euro en de €3000 euro. Daarnaast moet je op montagekosten rekenen van zo een €500 euro tot €1000 euro. Een HR ketel kopen is een hele investering. Door de besparing op de energiekosten kun je de gedane investering weer terugverdienen. Jaarlijks kun je gemakkelijk tot €300 euro besparen op de energiekosten. In de regel heb je de investering in een HR ketel in 7 jaar terugverdient.

Energieverbruik

Als je kiest voor een HR ketel, dan kies je voor een lager energieverbruik. Het is mooi om te ontdekken hoe je meer rendement kunt behalen uit dezelfde hoeveelheid energie. Waar een normale ketel rond de 80% rendement behaalt heeft een HR ketel minimaal 100% rendement op het verbruik. Dit is natuurlijk een groot verschil. Zeker als je weet dat een winter soms erg lang kan zijn.

Het HR label van Gaskeur

Er is een speciaal Gaskeurlabel. Het is een keurmerk om te herkennen dat het energieverbruik van de HR ketel zeer goed is. Daarnaast geeft het aan dat de HR ketel voldoet aan hoge eisen op het gebied van prestaties, kwaliteit en duurzaamheid. Er zijn drie klassen. De HR-100 Gaskeur heeft een rendement van 100%. De HR-104 heeft een rendement van 104% en de HR-107 heeft een rendement van 107%. Het kan zelfs soms nog iets hoger zijn dan het aangegeven rendement. Het energieverbruik van de HR ketel is dus uitstekend.

Kosten

Als je een HR ketel kopen gaat dan wordt je natuurlijk geconfronteerd met de kosten. Naast de kosten van de ketel zelf zijn er ook nog de kosten van het laten plaatsen van de HR ketel. Grofweg kost het aanschaffen van een HR ketel tussen de €1000 euro en de €3000 euro. Het plaatsen van een ketel kost tussen de €500 euro en de €1000 euro. Samen is dit dus een aardig bedrag. Het is goed om te ontdekken wat er mogelijk is om de kosten binnen je budget te houden. Hoe lager de kosten immers zijn, hoe sneller je de investering terugverdiend hebt. In de regel bespaart men per jaar €300 euro op de stookkosten met een HR ketel en is de terugverdientijd rond de 7 jaren.

Waar moet je op letten bij de kosten?

Het is goed om meerdere offertes op te vragen bij aanbieders van deze soort ketel. Hierdoor krijg je een goed beeld van de mogelijkheden. Als je een offerte ontvangt kijk je waarschijnlijk als eerste naar de prijs. Het is echter ook belangrijk om te ontdekken of het bedrijf is aangesloten bij een branchevereniging, een keurmerk heeft of is aangesloten bij een garantiefonds. Het zijn de eerste tekenen dat je kwaliteit van het werk van de installateur mag verwachten. Natuurlijk is het ook goed om te kijken welke garantie je krijgt op de HR ketel. Je wilt natuurlijk voor een lange tijd genieten van de HR ketel.

Soorten

Als je een HR ketel gaat kopen dan kun je uit verschillende soorten kiezen. Ten eerste zijn er verschillende fabrikanten en modellen waar je een keuze uit kunt maken. Ook kun je op basis van het model en energieverbruik een keuze maken. Denk hierbij aan de Gaskeur-keurmerk en worden de HR ketels ingedeeld op basis van hun rendement. Het kan 100% zijn, 104% of 107%.

Waar moet je op letten?

Het is goed om te kijken of de HR ketel een Gaskeur-keurmerk heeft. Als dit niet het geval is dan is het slim om te kijken naar de verwachte levensduur, de kwaliteit en de garantie welke je krijgt op de ketel. Een HR ketel zou rond de 12 tot 15 jaar mee moeten gaan. Met een gemiddelde terugverdientijd van 7 jaar heb je hierna nog een mooi rendement op je investering. Natuurlijk is het ook belangrijk om op de prijzen te letten en op de kosten van het installeren van de ketel.

Wat zijn de kosten van een HR ketel?

Gemiddeld kost een HR ketel zo een €1000 euro tot €3000 euro. Het installeren van de HR ketel kost tussen de €500 euro en de €1000 euro. Het is dus een aardige investering. Je plukt er echter ook volop voordelen van. Onder andere een lagere energierekening! Een goede reden dus om te kijken welke verschillende soorten er zijn, wat je kunt doen door verschillende offertes op te vragen!

Voordelen

Als je kiest voor een HR ketel dan vallen verschillende voordelen je ten goede. In dit artikel zullen we drie voordelen met je bespreken. Het gaat om het voordeel voor het milieu door een lager energieverbruik, lagere stookkosten wat goed is voor je portemonnee en ook de terugverdientijd van de investering. Het is geen kostenpost om een HR ketel te kopen, maar is het juist een investering.

Laag energieverbruik voor een beter milieu

Als je minder gas gaat verbruiken om je woning te verwarmen dan help je hier ook het klimaat een handje mee. Er zal minder CO2 uitgestoten worden. Een HR ketel met Gaskeur 107 label verbruikt 25% minder dan een normale ketel. Hierdoor wordt er dus veel uitstoot van CO2 gassen voorkomen en ook van stikstofoxide. Een nieuw HR ketel betekent dus een bijdrage aan een betere wereld!

Een besparing op de stookkosten

Het is goed om te ontdekken dat het investeren in een HR ketel zorgt voor een vermindering van het gasverbruik. Het is goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Gemiddeld is de besparing van een Nederlands huishouden welke 1600 m3 gas per jaar gebruikt ongeveer €250 euro tot €300 euro.

Terugverdientijd

Door de besparing van €250 euro tot €300 euro per jaar kun je binnen 7 jaar de investering van de HR ketel terugverdienen. Een HR ketel gaat 12 tot 15 jaar mee. Na de eerste 7 jaar kun je dus nog minimaal 5 jaar genieten van het extra voordeel van de HR ketel. Deze voordelen tonen aan dat je met een gerust gevoel een HR ketel kunt kopen.

HR ketel kopen

Als je een HR ketel kopen gaat dan is het belangrijk om op een aantal zaken te letten. Ten eerste is het natuurlijk de prijs van de HR ketel. Je wilt niet te veel betalen voor zo een ketel. Daarnaast moet je ook letten op de kosten van de montage. Uiteraard is het rendement van belang, de kwaliteit, duurzaamheid en ook de garantie op het uitgevoerde werk. Om een goed beeld van deze verschillende factoren te krijgen is het slim om een offerte op te vragen bij aanbieders van HR ketels welke de ketel ook kunnen monteren in je woning (of bedrijf).

Kosten HR ketel

De HR ketel is eigenlijk de meest populaire ketel in ons land. Dat is erg begrijpelijk. Een HR ketel helpt je om te besparen op de stookkosten. Daarnaast levert het een goede bijdrage aan het milieu. Het is goed om de voordelen en de prijzen van de HR ketel te ontdekken. De kosten zijn eigenlijk helemaal niet zo hoog. Zeker als je kijkt naar alle voordelen.

Wat zijn de kosten van een HR ketel?

Als je een nieuwe HR ketel gaat aanschaffen dan is het goed om te kiezen voor een energiezuinige HR ketel. Het zal een positief effect op je portemonnee hebben en ook een bijdrage leveren aan het milieu. Een HR ketel kost tussen de €1000 euro en de €2500 euro. Het installeren kost rond de €500 euro tot €1000 euro. Het totaal zal dus tussen de €1500 euro en de €3500 euro zijn. Het is afhankelijk van welke soort HR ketel je natuurlijk kiest.

Investering of kosten?

Als je kijkt naar de besparingen welke je met een HR ketel kunt realiseren dan kun je eigenlijk de kosten zien als een investering. Je kunt jaarlijks gemakkelijk €300 euro terugverdienen op de energiekosten. Hierdoor zal een gemiddeld huishouden dus in 7 jaar de hele investering van een HR ketel weer terugverdienen.

Combiketel

Als je een HR combiketel wilt kopen dan is het natuurlijk goed om te weten wat zo een combiketel is en ook wat de kosten zijn. Een HR combiketel is een ketel welke zorgt voor warm water voor de centrale verwarming in je huis en waar je mee kunt douchen. Vroeger had vrijwel iedereen een solo CV ketel voor het verwarmen van het huis en een warmtegeiser voor warm water in de keuken en douche. De term combiketel is gegeven aan het apparaat dat beide functies combineert. Tegenwoordig zijn vrijwel alle verkochte ketels zo een combiketel.

Een goede HR combiketel

Het is belangrijk om op het rendement te letten en natuurlijk ook op de kosten. Er zijn diverse soorten combiketels waar je uit kunt kiezen. De kosten variëren tussen de €1000 euro tot zelfs €10000 euro. De duurste categorie betreft een HR combiketel welke ook stroom op kan wekken (WKK).

Naast de kosten om een HR combiketel aan te schaffen zijn er ook kosten voor het plaatsen en installeren van de ketel. Deze kosten liggen rond de €500 euro tot €900 euro.

Het grote voordeel van een HR combiketel

Het grootste voordeel is toch wel dat je ieder jaar geld gaat besparen op de energiekosten. De kostenbesparing kan gemakkelijk tussen de €300 euro tot €500 euro per jaar liggen. De besparingen zijn natuurlijk afhankelijk van de grootte van je huis en hoeveel warm water je gebruikt.

Installatiekosten

Als je een HR ketel wilt kopen en je deze zelf niet kunt installeren dan is het goed om de installatiekosten te weten. Graag bespreken we in dit artikel welke kosten er zijn en hoe je op de kosten kunt besparen. Door onze tip toe te passen kun je gemakkelijk 10% tot 30% op de totale kosten inclusief installatie besparen.

Welke kosten inclusief installatie zijn er?

Er zijn twee onderdelen welke de totale prijs bepalen. Ten eerste is er de aanschaf van de HR ketel. Je zal de kosten moeten betalen van de HR ketel en de kosten van de installatie. Afhankelijk van het soort HR ketel welke je koopt zal je tussen de €1000 euro en de €2500 euro moeten betalen. De kosten van de installatie van een HR ketel liggen tussen de €500 euro en de €900 euro. Door echter beide zaken bij een bedrijf uit te laten voeren en in te kopen is het natuurlijk mogelijk om een korting te krijgen. Het is slim om altijd over de prijs te onderhandelen. Op basis van de bovenstaande getallen zullen de kosten dus tussen de €1500 euro en de €3500 euro uitvallen.