Behalve het isoleren van uw dak, vloer en muren, heeft het isoleren van uw ramen ook veel effect. Hiervoor bestaat hoogrendementsglas, HR glas. Hoogrendementsglas bestaat in 3 soorten, HR+, HR++ en HR+++. De mate van isolatie wordt bepaald door de werking die toegepast is en het aantal glasplaten.

Soorten HR glas

HR+ glas is dubbel glas waar een doorzichtig metaal laagje tussen het glas zit. Dit metaallaagje kaatst de binnenwarmte terug. HR++ glas is dubbelglas waar in plaats van een metaallaagje edelgas tussen de glazen platen zit. De isolerende werking van edelgassen is hoger dan die van het terugkaatsende metaallaagje. HR+++ heeft de zwaarste isolerende werking. Dit raam is opgebouwd uit 3 glasplaten waartussen edelgas zit. De warmte wordt bijna 100% binnengehouden wat in een rijtjeshuis een besparing van €280 kan opleveren. Als het buiten 0 °C is en uw thermostaat staat op 20°C, dan is HR+ glas aan de binnenkant 17,3°C graden terwijl enkel glas 5,6°C is.

Het onderhoud

HR glas werkt pas optimaal als de zetting van het glas goed is. Het is daarom van belang dat het onderhoud van uw kozijnen en de spouw regelmatig bijgehouden worden. Uw spouw heeft een randafdichting. Als die afdichting niet in orde is, vindt tocht en vochtwerking plaats. Hetzelfde geldt voor het verf- en kitwerk van uw kozijnen. Een lekkage begint klein en onopvallend maar breidt zich snel uit. Inspecteer minimaal één keer per jaar.

Ventilatie

Woningen worden tegenwoordig bijzonder goed geïsoleerd. Zo goed zelfs, dat er bewust geventileerd moet worden voor. Met de isolerende werking van HR glas, is deze noodzaak voor een goed binnenklimaat alleen maar toegenomen. Ventilatie kan simpel door uw raam soms open te zetten, maar dan gaat er warmte verloren. Daarom wordt in nieuwe, optimaal geïsoleerde huizen gebruik gemaakt van een verwarmingssysteem dat ook ventileert.

Zie:

Isolatieglas