Het kappen van bomen is een lastige klus, en bij wat grotere bomen vooral ook een gevaarlijke klus. Kleinere bomen kunt je misschien zelf nog kappen, maar bij de grotere bomen doe je er verstandig aan om dat uit te besteden en een expert de kap te laten verzorgen.

Het kappen van bomen begint vaak bovenaan. Eerst worden alle zijtakken van boven naar beneden afgezaagd en wordt zo de boom gestript. Wanneer dit klaar is kan de boom van onderen worden omgezaagd als daar de ruimte voor is, of kan de boom middels een hoogwerker van bovenaf klein worden gezaagd zodat de boom niet omvalt en geen huizen kan beschadigen bijvoorbeeld.

Schade door vallende takken of bomen

De meeste bedrijven zijn verzekerd in het geval van schade. Let hier wel goed op; als de boom of een tak op bijvoorbeeld een auto valt kan de schade erg oplopen. Als een bedrijf hiervoor niet verzekerd is dan kan het een heel gedoe zijn om die schade alsnog te verhalen; reden temeer om te kiezen voor een hoveniersbedrijf dat goed is verzekerd.

Let wel op dat er over het algemeen een kapvergunning is vereist. Vraag bij de lokale overheid na wat de exacte regelgeving is; deze regels kunnen namelijk per gemeente verschillen. Zie website: bomen kappen.

Welk vorm van preventie is er?

Het is goed om te kijken op welke verschillende manieren je dakschade kunt voorkomen. Hier volgen enkele tips:

  • je dak goed onderhouden
  • bomen in de buurt van je dak weghalen
  • controleren of de dakpannen goed vast zitten
  • een grindlaag over de bitumenlaag aanbrengen om te voorkomen dat de zon er teveel op schijnt en hierdoor scheuren veroorzaakt
  • de schoorsteen regelmatig controleren
  • je dak controleren op lekkages welke voor het rotten van de balken kan zorgen

Tuin aanleggen kosten

Iedereen wilt natuurlijk een mooie tuin hebben bij zijn of haar huis. Maar voordat u een tuin gaat aanleggen, is het verstandig om eerst even na te denken wat dat allemaal wel niet gaat kosten. Sommige mensen vergissen zich lelijk in de kosten van het aanleggen van de tuin, en realiseren zich pas halverwege dat ze geen geld meer hebben om de tuin fatsoenlijk af te maken. De kosten kunnen namelijk behoorlijk uit de hand lopen. Om dit te voorkomen, proberen wij u alvast wat op weg te helpen.

Voordat u een tuin gaat aanleggen, is het verstandig om een offerte aan te vragen bij een tuinspecialist, zodat deze u haarfijn kan uitleggen wat hetgeen wat u in gedachten heeft moet kosten. Deze voorbereiding is de sleutel tot succes voor het aanleggen van een mooie tuin. De prijzen voor het aanleggen van een tuin verschillen per hovenier en zijn natuurlijk ook afhankelijk van uw wensen. Er kan worden gesteld dat de kosten voor het aanleggen van een gemiddelde tuin 30 tot 70 euro per vierkante meter zijn. Deze kosten zijn weliswaar inclusief de arbeidsuren en het materiaal van een hovenier.

De mogelijkheden van het aanleggen van een tuin zijn onbeperkt en de kosten kunnen daarom erg variëren. Laat u niet gek maken door het advies van een hovenier, deze probeert natuurlijk altijd zoveel mogelijk decoratie aan te brengen, om de winst te maximaliseren. U kunt de kosten volledig in eigen hand houden door u te verdiepen in wat u precies wilt in u tuin en duidelijk te communiceren met de hovenier. Denk er bijvoorbeeld van tevoren aan of u een tuinhuis of schutting wilt plaatsen of enkel de beplanting in uw tuin op orde wilt krijgen.

Zie ook: www.rijksoverheid.nl