Airco’s kunnen een groot gemak zijn. Ze kunnen zelfs de heetste kamers weer tot een verkoelend oord maken. Maar wat kost het eigenlijk?

Wat kost een airco in aanschaf?

De prijs hangt vooral af van de grootte ervan en het type. Er zijn inbouwunits die vrij prijzig zijn, en mobiele airco’s die voor de kleinere portemonnee meer geschikt zijn.

Een airco die een ruimte tot 70 kubieke meter kan koelen, kost circa €250. 70 kubieke meter is veel: een ruimte van 7 meter lang, 4 meter breed en 2,50 meter hoog.

Wat kost een airco in energiekosten?

Een airco is qua energiekosten vrij duur. Vooral als hij continu moet koelen is het een kostbaar systeem. De meeste mobiele airco’s zijn circa 2000 Watt, wat overeenkomt met 2 kilo Watt, oftewel 2 kW. Als de airco vervolgens een uur draait, zit je op een verbruik van 2 kWh. 1 kWh kost in Nederland ongeveer € 0,21, dus het draaien kost dan € 0,42 per uur: vrij veel dus. In de praktijk zal dit echter lager uitpakken omdat de airco vrijwel nooit met het volledige koelvermogen zal draaien als de ruimte kleiner is dan de maximaal te koelen ruimte.

Onderhoud

Een airconditioning moet goed onderhouden worden. Op die manier kun je op de kosten besparen. Dat klinkt misschien tegenstrijdig, maar een goed onderhouden airco is goed voor de levensduur.

– Wat moet er qua onderhoud aan een airco gebeuren?

Een airco wordt na verloop van tijd vies. Allerlei bacteriën, schimmels en andere ziektekiemen vestigen zich in de airco waarmee deze een bron van viezigheid vormt. Om die reden is het van belang het eens in de zoveel tijd te laten reinigen. Hoe vaak dit moet gebeuren hangt af van het gebruik? Een airco die vaak gebruikt wordt zal natuurlijk vaker onderhouden moeten worden dan een airco die minder vaak gebruikt wordt. Je kunt het zekere voor het onzekere nemen door de airco eens per jaar te laten onderhouden.

– Wat kost onderhoud van een airco?

Het onderhoud van de ene airco is het onderhoud van de andere niet. Er zit veel verschil tussen het onderhoud van diverse modellen, en daarom is het belangrijk dat je bij een expert om advies vraagt. Op die manier weet je exact hoe vaak je het gereinigd en onderhouden moet worden en wat hiervoor de kosten bedragen. Gemiddeld kost het reinigen van een airco zo’n €150.

Reparaties

Als een airco nauwelijks meer koelt, is dat een teken dat het kapot is. Je kunt deze dan laten repareren, al is het soms voordeliger om een nieuwe airco aan te schaffen.

– Wat kost de reparatie van een airco?

Het is lastig om een richtprijs te geven voor reparatie. Er kan immers van alles aan kapot zijn. Wanneer het echter om een goedkopere airco gaat, kan het dat het niet meer de moeite waard is om de airco te laten repareren. Vooral als er wat duurdere onderdelen kapot zijn, bijvoorbeeld het verwarmingselement of de motor, kunnen de kosten snel oplopen. De huidige generaties worden allemaal in massaproductie gemaakt en zijn niet bedoeld om weer uit elkaar te halen. Daardoor is reparatie dus al snel kostbaar aangezien veel onderdelen diep kunnen liggen en soms de hele airco uit elkaar gehaald moet worden om bij een onderdeel te komen.

– Is het vervangen van de airco verstandiger dan het laten repareren?

Je kunt natuurlijk altijd een prijsopgave vragen bij een specialist. Je weet dan ongeveer wat de kosten zullen zijn, en kunt dan zelf bepalen of je de airco wil laten repareren. In de meeste gevallen is er echter sprake van één van de twee situaties. De eerste is dat de airco onder de garantie valt en dus gratis gerepareerd kan worden. De tweede is dat de airco niet meer onder de garantie valt en dus enkele jaren oud is. Vaak is het dan de moeite niet meer om deze te laten repareren, en kun je beter een nieuwe aanschaffen. Bovendien zijn nieuwe modellen vaak weer zuiniger dan de vorige generaties, waardoor je de kosten op termijn soms alweer terug kunt verdienen.

Voor thuis

Airco’s kunnen heel aangenaam zijn, ook zeker voor thuis. Je kunt eindelijk weer eens lekker slapen in de zomer. Maar hoeveel betaal je nu eigenlijk voor een airco?

– Wat kost een airco in aanschaf?

De aanschaf van een airco valt eigenlijk wel mee. Voor een thuisgebruik unit betaal je zo’n €250, uiteraard afhankelijk van de verdere specificaties, het merk en het model. Je kunt daarmee een ruimte van maar liefst 70 kubieke meter verkoelen. Voor het beeld: dat is een ruimte van circa 2,5 meter hoog, 6 meter lang en 4,70 meter breed. Vrij fors dus.

– Wat kost een airco in energiekosten?

De meeste kosten bestaan uit energiekosten. De aanschaf is doorgaans eenmalig, de onderhoudskosten komen ook niet heel vaak langs, maar zeker als een airco veel aan staat, lopen de kosten snel op.

De genoemde airco met een capaciteit van 70 kubieke meter heeft een vermogen van 2000 Watt, oftewel 2 kW. 1 kW kost circa € 0,21 in Nederland, waardoor de kosten voor het volop laten koelen neerkomt op € 0,42 per uur. Wanneer de airco de hele dag staat te loeien betaal je dus €10 per dag, oftewel bijna €300 per maand!

Natuurlijk draait een airco niet de hele dag en koelt de airco als hij aan staat niet volop, waardoor het werkelijke verbruik veel lager kan uitvallen. Maar het geeft in ieder geval wel de verhouding tussen voortdurende kosten en eenmalige aanschafkosten aan. Dit toont ook aan hoe belangrijk het is om een efficiënte airco aan te schaffen.

Zakelijk systeem

Voor zakelijke ruimtes kunnen airco’s bijna een must zijn. Het is voor werknemers ondoenlijk om de hele zomer in veel te hete kantoren te werken; zeker als het om relatief kleine ruimtes gaat en er met veel personeel gewerkt wordt.

– Wat kost een airco in aanschaf?

Er zijn mobiele en vaste, in te bouwen airco’s. Als tijdelijke oplossing is een mobiele unit een prima oplossing, maar vaak is een ingebouwde airco veel netter en zorgt het voor minder overlast. Een mobiele unit maakt immers veel lawaai, terwijl bij een inbouwairco het lawaaiige gedeelte naar buiten is verplaatst zodat je dat niet hoort.

Een gemiddeld apparaat die tot 70 kubieke meter kan koelen kost in de aanschaf zo’n €250 inclusief 21% BTW. 70 kubieke meter is voor de meeste kantoren echter niet voldoende; dit is een ruimte van 4 meter breed, 7 meter lang en 2,50 meter hoog. Inbouwairco’s zijn er in allerlei soorten en maten, daarom valt daar geen gemiddelde prijs voor te geven.

– Wat kost een airco in energiekosten?

Een airco is een ware energieslurper. Er zijn zogenaamde eco-modellen, maar ook die zijn totaal niet zuinig. Dat is logisch, want het koelen van lucht is een intensieve klus waar nu eenmaal veel energie voor nodig is.

De meeste mobiele units hebben een koelvermogen van 2 kW waardoor de kosten per uur bij een stroomtarief van € 0,25 per kWh uitkomen op € 0,50. Een werkdag van 10 uur kost dan dus € 5 aan elektriciteit, wat voor kantoren eigenlijk enorm meevalt. In de praktijk zullen deze kosten zelfs nog lager zijn omdat de airco lang niet altijd op vol vermogen draait als de te koelen ruimte kleiner is dan de maximaal te koelen ruimte.